X
Annons
X

Ekologiskt är en återvändsgränd

Jordbruket ska trygga livsmedels­försörjningen långsiktigt och producera mat av högsta kvalitet med minsta möjliga miljöbelastning. Det ska inte styras av ideologier och pseudovetenskap. Det skriver SLU-forskarna när de nu bemöter den hårda kritiken mot deras första artikel.

Jordbruket står inför allt större utmaningar. Jordens befolkning fortsätter att växa medan jordbruksmark är en begränsad ­resurs. Livsmedelsorganisationen FAO uppskattar att världens länder måste öka jordbruksproduktionen med 70 procent under de närmaste 30 åren. För att kunna producera tillräckligt med livsmedel på befintlig eller kanske till och med på mindre odlingsareal bör ­fokus ligga på ett uthålligt jordbruk där produktions­resurserna nyttjas maximalt.

Storskalig ekologisk odling kan inte försörja en växande befolkning med tillräckligt mycket mat vare sig i Sverige eller globalt. Det behövs en insikt om att framtidens livsmedelsförsörjning kräver mycket stora satsningar på jordbruksforskning. I ett sådant läge är det farligt om allmänhetens preferenser och statens ekonomiska satsningar styrs av ideologier och pseudovetenskap.

Om du dricker en kopp kaffe är intaget av naturliga gifter lika stort som de bekämpningsmedelsrester du får i dig med maten under ett helt år, skriver artikelförfattarna.

Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 2
Foto: FREDRIK PERSSON/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X