Annons
X
Annons
X

Ekologiska fröer – bruka utan att missbruka

För den som vill odla ekologiskt är det naturligt att samla egna fröer och så av dem. Men innan man har kommit igång med sin odling och kan bli självförsörjande är alternativet att köpa ekologiskt odlade fröer.

Lycka är att gå ut i trädgården och hämta sina rödbetor - egenodlade av ekologiska fröer.
Lycka är att gå ut i trädgården och hämta sina rödbetor - egenodlade av ekologiska fröer. Foto: Yvonne Åsell

I dag har ekologiska fröer blivit så efterfrågade att de flesta fröfirmor har dem som en självklar del av sitt sortiment. Ibland kallas de organic, eftersom svenska företags marknadsföringsspråk tenderar att föredra engelska eller någon sorts swinglish. I odlingssammanhang använder vi det svenska ordet ekologisk som betyder exakt samma sak. Enkelt uttryckt handlar det om att bruka jorden utan att missbruka den. Att avstå från konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och odla i samspel med naturen. På köpet blir det godare och mer näringsrika grönsaker men också, i ärlighetens namn, en hel del ogräsrensning.

Lindbloms Frö har Nordens största sortiment av ekologiska fröer för både yrkesodling och hobbyodlare och har fått Gröna Pennklubbens stora pris för det. Det finns sorter som faktiskt fungerar bättre i ekologisk odling, har det visat sig. En del kräver inte heller någon besprutning därför att de är naturligt resistenta mot sjukdomar. Bland dem ’Saladin’, en isbergssallat som har god naturlig motståndskraft mot gråmögel.

Mycket i Lindbloms sortiment kommer från fröproducenter i Holland, Tyskland och Danmark med inriktning på ekologisk odling. Men de provodlar också varje år runt 600 sorter utanför Kivik på Österlen, mestadels växthusgrödor som tomater och chili. Därutöver odlar de också en hel del blomsterfrö, främst ettåriga sommarblommor för direktsådd på marken men även perenner. Det betyder att nästan alla sortbeskrivningar i katalogen baseras på egna odlingserfarenheter. Tomatfröer säljer allra bäst och Lindbloms hade ett 50-tal sorter i odling förra sommaren.

Annons
X

– Det är framför allt mindre tomatsorter som efterfrågas mycket nu, säger ägaren Leif Lindblom. De är lite sötare. Men faktum är att alla tomater blir godare när man inte övervattnar utan vattnar måttligt och använder väl brunnen naturgödsel.

I ekologisk förädling är god smak mycket viktig. Kan det sedan kombineras med god härdighet är det förstås ännu bättre. En favorit bland tomatsorter är därför cocktailtomaten ’Ruthje’ som faktiskt blir allra godast när den odlas på friland och inte i växthus.

Leif Lindblom anser att han har en skyldighet som fröhandlare att odla själv och inte bara köpa in fröer från utlandet. Men han tycker också att det är bedrövligt att hela den svenska fröförädlingen är nedlagd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi hade en gång en fröförädling som inte skämdes för sig. Men idag är Sverige något av ett u-land när det gäller frö. Därmed har också många fina svenska sorter försvunnit till förmån för hybridsorter som inte alla kan föröka. En del påstår att det inte går att odla frö i Sverige. Det är inte sant, men förhållandena är väldigt olika. Västkusten är inte så lyckat, det är däremot Österlen och Öland med sitt milda och torra klimat.

  Dill toppar odlarlistan. Foto: Jurek Holzer
  Annons
  Annons
  X

  Ekologiska fröer – bruka utan att missbruka

  1 2

  Lycka är att gå ut i trädgården och hämta sina rödbetor - egenodlade av ekologiska fröer.

  Foto: Yvonne Åsell

  Ekologiska fröer – bruka utan att missbruka

  1 2

  Dill toppar odlarlistan.

  Foto: Jurek Holzer
  Annons
  X
  Annons
  X