Hela denna artikel är en annons

”Ekologiska bananer löser inte klimatet”

Fondsparande kan ha tydliga effekter på hur stor klimatpåverkan blir.

– Att se över sitt sparande kan därför vara viktigare än att köpa ekologiska bananer och panta burkar, säger Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.

Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.

Foto: NordeaBild 1 av 1

Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.

Foto: NordeaBild 1 av 1
Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.
Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea. Foto: Nordea

En undersökning från Sifo, som gjorts på uppdrag av Nordea, visar att hälften av svenskarna tycker det är viktigt med hållbarhet och ansvarsfulla investeringar i sitt pensionssparande. En något större andel kvinnor tycker att det är viktigt, 53 procent mot 47 procent män.

Och långsiktiga investeringar i ansvarsfulla fonder kan göra stora skillnader när det gäller klimatpåverkan.
Den ideella föreningen Swedwatch redovisar i en rapport att svenskar i genomsnitt med sin konsumtion, boende och resor släpper ut drygt tio ton koldioxid per person och år.
Samma undersökning visar på att investeringar i rätt fonder kan minska påverkan med flera ton koldioxid.

Sasja Beslik, chef för Nordeas ansvarsfulla investeringar, säger att fler borde tänka på hur de placerar sina pengar, om de verkligen vill bidra till att sänka koldioxidutsläppen.

– Det flesta förstår inte att vi skjuter oss i båda fötterna när vi inte använder vårt sparande som ett medel för att skapa en mer klimatanpassad värld. Visst är alla symbolhandlingar som att panta burkar viktiga men nollas rent effektmässigt.

– Folk måste förstå sambandet med deras investeringar och klimatutmaningen. De måste också förstå vad pengar och kapital kan åstadkomma. Spararens enskilda kapital kan få snabbare effekter på att minska koldioxidutsläppen än vad politikerna någonsin kan.

Annons
Annons
Annons