Ekologisk odling utgör 16 procent

I fjol användes ekologisk produktion på 16 procent - eller nära 481 000 hektar - av den svenska jordbruksmarken. Det är en ökning med 9,5 procent från året innan, eller med 42 000 hektar, uppger Jordbruksverket.

TT
Publicerad
Martin Fellkvist odlar ekologiska tomater. Ekologiskt odlade tomater innehåller mer hälsosamma flavonoider än de som odlats konventionellt, visar en stor amerikansk studie.

Martin Fellkvist odlar ekologiska tomater. Ekologiskt odlade tomater innehåller mer hälsosamma flavonoider än de som odlats konventionellt, visar en stor amerikansk studie.

Foto: LARS PERSSON
Annons
Martin Fellkvist odlar ekologiska tomater. Ekologiskt odlade tomater innehåller mer hälsosamma flavonoider än de som odlats konventionellt, visar en stor amerikansk studie.

Martin Fellkvist odlar ekologiska tomater. Ekologiskt odlade tomater innehåller mer hälsosamma flavonoider än de som odlats konventionellt, visar en stor amerikansk studie.

Foto: LARS PERSSON
Martin Fellkvist odlar ekologiska tomater. Ekologiskt odlade tomater innehåller mer hälsosamma flavonoider än de som odlats konventionellt, visar en stor amerikansk studie. Foto: LARS PERSSON

Den ekologiska odlingen i fjol bestod av 373 500 hektar åkermark och 107 200 hektar betesmark.

Jämtland var det län som hade högst andel ekologisk produktion i fjol, med drygt 30 procent av den totala jordbruksarealen. Också Värmland ligger högt. Avgjort minst andel hade Skåne med drygt fem procent. Även Blekinge ligger lågt.

Samtidigt kanske taket för ekologisk odling börjar närma sig. 95 000 hektar var i fjol under omställning till ekologisk produktion. Det var en minskning med 14 400 hektar jämfört med 2010.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons