”Ekologisk odling behövs av klimatskäl”

”Hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjningen” skrev fyra SLU-forskare i en  Brännpunktsartikel, men får mothugg från andra forskare på universitetet.

Under strecket
Publicerad

En kvinna väljer varor i frukt- och grönsaksdisken i en av Willys butiker. Ekologiskt odlade äpplen.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Annons

– Forskarna är inte uppdaterade på den senaste utvecklingen inom det ekologiska, bland annat att det här med att ekologisk odling bara ger en halv skörd inte stämmer inte, det är en väldig schablonisering. Vissa grödor ger 90 procent skörd, säger Maria Wivstad föreståndare vid Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Hon hänvisar också till rapporter från FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, som pekar på potentialen för ekologiska metoder att öka skördarna i tredje världen, där man idag använder traditionella odlingsmetoder.

Annons
Annons
Annons