Annons

”Ekodomen mot Coop går emot vetenskapen”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi förvånas över hur professor emeritus Torbjörn Fagerström hanterar vetenskapliga fakta när han avfärdar studien bakom den så kallade ekoeffekten. Att kalla de uppmätta halterna av bekämpningsmedel för ”försvinnande låga” är att åsidosätta både vetenskapen och bedömningen från Europeiska livsmedelsmyndigheten, skriver professorerna Thomas Backhaus och Christina Rudén i en replik.

Under strecket
Publicerad

Thomas Backhaus och Christina Rudén.

Foto: Pressbilder

I en debattartikelSvD Debatt den 4 juli 2017 uttrycker Torbjörn Fagerström glädje över att en dom i Patent- och marknadsdomstolen avfärdar den så kallade ekoeffekten; det vill säga effekten att halterna av konventionella kemiska bekämpningsmedel minskar i våra kroppar när vi byter från mat som besprutats med dessa ämnen till ekologiskt odlad mat. Han slår även fast att ”vetenskaplig forskning är inte någon lekstuga”.

Något vi naturligtvis håller med om. Därför är vi förvånade över hur Fagerström själv hanterar vetenskapliga fakta när han avfärdar studien bakom den så kallade ekoeffekten och hävdar att halterna av bekämpningsmedel i kropparna på familjen som deltog i studien ”var försvinnande låga — de uppgick till mellan en tusendel och en tiotusendel av de halter som vetenskapligt kan visas ha någon effekt”.

Annons
Annons
Annons