X
Annons
X

”Ekodebattörer blundar för brist på åkermark”

Ekologiska odlingar tar mycket mer mark i anspråk än konventionella odlingar. Och åkermark som resurs för matproduktion är en global fråga. Ekoindustrin behöver öppna sig för att använda teknik som man tidigare varit emot på kategoriska grunder, skriver docent Stefan Wirsenius i en replik.

Stefan Wirsenius.
Stefan Wirsenius. Foto: Johan Bodell/Chalmers

Fyra organisationer med intressen i ekologisk mat riktar i en artikel kritik mot en forskningsstudie som jag publicerat och hur den presenterats i medierna. Min studie handlar om hur världen kan möta ökat behov av mat för en större befolkning, och samtidigt åstadkomma klimatnytta genom ökad kolinlagring i skog. Sådan kolinlagring ger så kallade "negativa utsläpp" av koldioxid, vilka är viktiga för att nå klimatmålen. En huvudtes i studien är att hög produktivitet per hektar i markanvändningen är nödvändig för att uppnå både ökad matproduktion och ökad kolinlagring. Det är med det perspektivet som studien visar att ekologisk mat har högre klimatpåverkan än konventionell.

Stefan Wirsenius.

Foto: Johan Bodell/Chalmers Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X