X
Annons
X

”Ekologiska ägg en nitlott för konsumenterna”

Den offensiva propagandan från handeln och miljö­organisationer har handlat om att ekologisk produktion är mer eller mindre helt giftfri. Det är beklagligt efter­som det inte är sant – och beskedet från Livsmedelsverket är bevis för detta, skriver debat­törerna Folke Vestervall och Michael Liedberg.

I de moderna inredda burarna har hönorna en säkrare miljö eftersom de inte utsätts för inälvsparasiter, skriver Folke Vestervall och Michael Liedberg.
I de moderna inredda burarna har hönorna en säkrare miljö eftersom de inte utsätts för inälvsparasiter, skriver Folke Vestervall och Michael Liedberg. Foto: Branschorganisationen Moderna Ägg

Ekologiska ägg är inte förenliga med bästa livsmedelssäkerhet, än mindre bästa djurhälsa. Det står klart efter giftlarmet från Livsmedelsverket om de höga halter PCB och dioxiner som nu finns i de ekologiska äggen. Kvar står de svenska konsumenterna och de ekologiska värphönsen som förlorare när handeln och flera svenska kommuner för länge sedan valt bort de ägg som har lägst klimat­påverkan samt högsta livsmedelssäkerhet: ägg från moderna inredda burar.

I de moderna inredda burarna har hönorna en säkrare miljö eftersom de inte utsätts för inälvsparasiter, skriver Folke Vestervall och Michael Liedberg.

Foto: Branschorganisationen Moderna Ägg Bild 1 av 3

För att de ekologiska äggen skall närma sig likvärdig livsmedelssäkerhet som för de övriga äggen måste bland annat fiskmjölet i fodret till de eko­logiska äggen helt tas bort, skriver Folke Vestervall och Michael Liedberg.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 3

Folke Vestervall och Michael Liedberg

Foto: Privat Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X