”Ekologiska ägg en nitlott för konsumenterna”
Den offensiva propagandan från handeln och miljöorganisationer har handlat om att ekologisk produktion är mer eller mindre helt giftfri. Det är beklagligt eftersom det inte är sant – och beskedet från Livsmedelsverket är bevis för detta, skriver debattörerna Folke Vestervall och Michael Liedberg.
Ekologiska ägg är inte förenliga med bästa livsmedelssäkerhet, än mindre bästa djurhälsa. Det står klart efter giftlarmet från Livsmedelsverket om de höga halter PCB och dioxiner som nu finns i de ekologiska äggen. Kvar står de svenska konsumenterna och de ekologiska värphönsen som förlorare när handeln och flera svenska kommuner för länge sedan valt bort de ägg som har lägst klimatpåverkan samt högsta livsmedelssäkerhet: ägg från moderna inredda burar.
Ägg är ett av våra absolut mest klimatsmarta animaliska livsmedel som även tillför människan de allra flesta näringsämnen som kroppen behöver. Däremot är det skillnad på ägg och ägg. Uppgifterna från Livsmedelsverket om att halterna av dioxiner och PCB ökat i ekologiskt producerade ägg har nyligen fått stor uppmärksamhet. Det som framkommit är upprörande eftersom det är giftiga ämnen, som i sin tur kan påverka hjärnans utveckling, ge beteendestörningar och misstänks dessutom orsaka cancer. Livsmedelsverket har länge uppmanat barn och gravida att helt undvika livsmedel som kan innehålla dessa ämnen och säger i en nyligen publicerad rapport att det är oacceptabelt att dessa höga gifthalter kan intas från en enda källa. För att vara på den säkra sidan bör den som vill undvika riskerna välja andra ägg, eller kraftigt begränsa sin konsumtion av ekologiskt producerade ägg.