”Ekologiska ägg en nitlott för konsumenterna”

Den offensiva propagandan från handeln och miljö­organisationer har handlat om att ekologisk produktion är mer eller mindre helt giftfri. Det är beklagligt efter­som det inte är sant – och beskedet från Livsmedelsverket är bevis för detta, skriver debat­törerna Folke Vestervall och Michael Liedberg.

Under strecket
Publicerad

I de moderna inredda burarna har hönorna en säkrare miljö eftersom de inte utsätts för inälvsparasiter, skriver Folke Vestervall och Michael Liedberg.

Foto: Branschorganisationen Moderna Ägg

För att de ekologiska äggen skall närma sig likvärdig livsmedelssäkerhet som för de övriga äggen måste bland annat fiskmjölet i fodret till de eko­logiska äggen helt tas bort, skriver Folke Vestervall och Michael Liedberg.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Folke Vestervall och Michael Liedberg

Foto: Privat
Annons

Ekologiska ägg är inte förenliga med bästa livsmedelssäkerhet, än mindre bästa djurhälsa. Det står klart efter giftlarmet från Livsmedelsverket om de höga halter PCB och dioxiner som nu finns i de ekologiska äggen. Kvar står de svenska konsumenterna och de ekologiska värphönsen som förlorare när handeln och flera svenska kommuner för länge sedan valt bort de ägg som har lägst klimat­påverkan samt högsta livsmedelssäkerhet: ägg från moderna inredda burar.

Ägg är ett av våra absolut mest klimatsmarta animaliska livsmedel som även tillför människan de allra flesta näringsämnen som kroppen behöver. Däremot är det skillnad på ägg och ägg. Upp­gifterna från Livsmedelsverket om att halterna av ­dioxiner och PCB ökat i ekologiskt producerade ägg har nyligen fått stor uppmärksamhet. Det som framkommit är upprörande eftersom det är giftiga ämnen, som i sin tur kan påverka hjärnans utveckling, ge beteendestörningar och misstänks dess­utom ­orsaka cancer. Livsmedelsverket har länge upp­manat barn och gravida att helt undvika livsmedel som kan innehålla dessa ämnen och säger i en nyligen publicerad rapport att det är oacceptabelt att dessa höga gifthalter kan intas från en enda ­källa. För att vara på den säkra sidan bör den som vill undvika riskerna välja andra ägg, eller kraftigt ­begränsa sin konsumtion av ekologiskt produce­rade ägg.

Annons
Annons
Annons