Annons

By hittade försvunna valsen efter 75 år – i kartong

En vals skapades 1943 till Eklångens ära. Men ingen som i dag bor i den lilla sörmländska byn hade hört den – förrän i lördags. Tack vare en lyckträff i SvD:s digitala tidningsarkiv strömmade då valsens toner ut över bygden.

– Det var ett magiskt ögonblick för alla oss som var där, säger Mona Wiman, dotter till Seved Mehlqvist som skapade melodin.

Uppdaterad
Publicerad
Eklångenborna Mario Matteoni och Bibbi Molander på var sin sida om Mona Wiman som står med sin fars noter till ”Sommardagar vid Eklången”.
Eklångenborna Mario Matteoni och Bibbi Molander på var sin sida om Mona Wiman som står med sin fars noter till ”Sommardagar vid Eklången”. Foto: Marie Brigantini

Lilla Eklången i Södermanland är en by med blott 50 permanenta hushåll. Hösten 2016 upptäckte en av hembygdsföreningens entusiaster, Mario Matteoni, att alla SvD-artiklar sedan starten 1884 nu var sökbara digitalt. Ordet Eklången gav en oväntad träff. Bland radioprogrammen på midsommarafton 1943 stod det att en vals som hette ”Sommardagar vid Eklången” av Seved Mehlqvist hade spelats upp.

Eklångenborna Mario Matteoni och Bibbi Molander på var sin sida om Mona Wiman som står med sin fars noter till ”Sommardagar vid Eklången”.

Foto: Marie Brigantini Bild 1 av 5

SvD den 23 juni 1943.

Bild 2 av 5

Bibbi Molander, Mona Wiman och Mario Matteoni framför sjön Eklången som inspirerade Seved Mehlqvist till valsen.

Foto: Marie Brigantini Bild 3 av 5

Byborna i Eklången slöt upp vid före detta Koppartorps skola den första september.

Foto: Marie Brigantini Bild 4 av 5

Stockholms musikkår Tre Kronor spelade det avancerade stycket. Två av Seved Mehlqvists elever var med i oktetten.

Foto: Marie Brigantini Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons