Annons

Ekivoka vinnamn ökar köplusten

ETIKETTHUMOR Viner med namn som sms-förkortningar eller lättare anspelningar på sex säljer som smör i USA. Och det är bara en tidsfråga innan trenden med skojiga vinnamn kommer hit, spår Mikael Mölstad

Under strecket
Publicerad

Roliga namn på vinerna ökar köplusten. Räkna med att trenden kommer till Sverige.

Foto: COLOURBOXBild 1 av 1

Roliga namn på vinerna ökar köplusten. Räkna med att trenden kommer till Sverige.

Foto: COLOURBOXBild 1 av 1
Roliga namn på vinerna ökar köplusten. Räkna med att trenden kommer till Sverige.
Roliga namn på vinerna ökar köplusten. Räkna med att trenden kommer till Sverige. Foto: COLOURBOX

Det finns ett amerikanskt vin som heter Hop in the Cab, Darlin. Det säljer bra på sitt annorlunda namn. Dessutom finns det en ordvits inbyggd. Cab syftar både på taxi och på druvan cabernet sauvignon. En extra kul dimension.

I Sverige har vi få viner med lustiga, ögonbrynshöjande namn. Men räkna med att det kommer. Här finns en nisch att upptäcka och allt att vinna. Eller som en branschkändis uttryckte det: Ett bra vin i rätt prisklass med rätt namn är lika med win-win-win.

LÄS MER:
Är Mothers milk ett bra vinnamn?

Av detta skäl pågår det nu i vinvärldens en slags polarisering. Antingen satsar producenterna på klassiska namn efter producenten eller ursprunget allt för att långsamt bygga ett varumärke. Eller så väljer man ett namn som helt går på uppmärksamhet och snabb effekt. Och då handlar det inte bara om kändisviner. Vem kan motstå en flaska som heter French Kiss eller Mad Housewife – med tydlig anspelning på tv-serien Mad Men. Ett vinhus döpte helt sonika sitt vin till The Unpronounceable Grape (druvan som inte kan uttalas) eftersom vinet var gjort på den ungerska druvan cserszegi füszeres.

Annons
Annons

Ett omtalat exempel på vinnamn är Cats Pee on a Gooseberry Bush – ett sauvignon blancvin från Nya Zeeland. Namnet kan översättas med kattkiss på en krusbärsbuske vilket syftar på en uppfattning om doften på nya zeeländska sauvignon blancviner. Jag tror inte vinet tillverkas längre, vilket man måhända kan förstå.

Den som tvivlar på effekten av annorlunda namn kan studera den enorma framgången för det galna skotska bryggeriet Brew Dog. Bara två år efter starten 2007 var det Skottlands näst största privata bryggeri. Deras öl kallas allt från Tactical Nuclear Penguin och Never mind the Anabolics till Dead Pony Club och Anarchist/Alchemist. I Sverige är de kända för sitt Punk IPA.

När det gäller konceptnamn har ett amerikanskt vinhus tagit steget fullt ut och döpt hela verksamheten till Txt Cellars – där txt på amerikanska motsvarar vårt sms. Deras viner får helt enkelt förkortningsnamn som används när man messar och chattar. Deras halvtorra riesling kallas LOL!!! Laughing Out Loud. Chardonnayvinet har fått namnet OMG!!! vilket tolkas som Oh My God.

Jag tycker det är kul. Men det gäller att välja rätt bland akronymerna: skulle de välja AYOR (At your own risk) eller GIGO (garbage in – garbage out) tror jag inte att försäljningen skulle gå lika bra.

Det finns som sagt få viner med skojiga namn i Sverige. Gurra Gurra Creek och Gnarly Head är mer udda än kul. 7 Deadly Zins och Fat Bastard kan med nöd platsa – liksom syrahvinet Boom Boom! med en tecknad bomb på etiketten. Rieslingvinet Eins, Zwei, Dry kan duga som lustifikation. Annars verkar det som de bästa hitta-på-namnen ska sluta på bokstaven o. Här har jag plockat några ur den digra skaran på Systembolaget: Quartetto, Sanzeno, Canaletto, Cavallino, Tajano och Intimo. Inte så fantasifullt.

Annons
Annons

Den sydafrikanska producenten Fairview har hittat en egen humornisch genom att skapa getnamn på sina viner som en hommage till den franska förlagan. Deras Goats do Roam som syftar på Côtes du Rhône har blivit så poppis att de grundat ett helt vinhus med namnet. Den lekfulla getkopplingen blir ännu roligare när man vet att de verkligen har getter på vingården.

Många kanske tycker att detta med lustiga namn bara är oseriöst. Det kan jag absolut inte tycka så länge vinet är bra och till rätt pris.

LÄS MER:
Så förfalskades de dyra expertvinerna
**
LÄS MER:**
Hur länge håller en öppnad vinflaska?

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?quiz.svd.seV 39 | Vad heter den omstridda boken?quiz.svd.seV 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?quiz.svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons