Johan Franco Cereceda:Ekfatskaraktär utan ekfat – hur går det till?

Vissa viner har toner av ekfat utan att de mognat i fat över huvud taget. Och hur smakare egentligen fat? Dessa frågor kan vinexpert Johan Franco Cereceda ge svar på.

Under strecket
Publicerad
Foto: Staffan Löwstedt / TT
Foto: Wicked Wine
Foto: Vinguiden
Annons
Foto: Staffan Löwstedt / TT
Foto: Staffan Löwstedt / TT

Eksmak kan man få ändå, antingen genom att tillsätta ekstavar i vinet eller att hälla ekspån i musten.

FRÅGA: Jag läste att vinet har en fatkaraktär, men jag vet att vinet inte legat på de klassiska 225-literstunnorna. Vad hände här? /Johanna

SVAR: Hej Johanna, en fråga jag ibland får är: Hur smakar ek? Jo, den kan ge smak av lite vanilj, kokos, kanske mocka och trä. Den kan dessutom ge strävhet i vinet samtidigt som vinet kan få en mjuk ton eftersom ekfatet är genomsläppligt; vilket innebär att det släpper in luft som gör att vinet mognar.

Ibland känner vi liknande dofter och smaker utan att vinet nödvändigtvis har legat på 225-litersfat, så kallade barrique, eller motsvarande. Eksmak kan man få ändå, antingen genom att tillsätta ekstavar i vinet, som då ofta ligger i stora ståltankar, eller att hälla ekspån i musten. Detta är tillåtet även inom EU, men används flitigast i vinländer utanför Europa.

Annons
Annons
Foto: Wicked Wine
Foto: Vinguiden

Vita viner kan få en liten vaniljton även om vinet inte varit i närheten av vare sig ekfat, ekspån eller ekstavar. Vinet har då troligtvis genomgått en så kallad malolaktisk jäsning, vilket innebär att skarpa äppelsyror omvandlas till mjukare mjölksyror. Detta ger vinet en lite gräddig karaktär. Vinmakaren bestämmer hur vinet ska göras, och den malolaktisk jästning går att kontrollera. Ofta sker detta i områden där klimatet är mycket svalt och vinerna får hög syra. I varmare områden råder motsatsen. Då vill man helst inte att vinet ska gå igenom denna jäsning. Läs mer om fatlagring här.

Veckans vintips:

Langmeil Chardonnay 2016, 155 kr, artnr 73999

Vitt vin med inslag av exotisk frukt, nötter, fatton, liten vaniljkaraktär, frisk ton, ren, citrus, i djupfruktig stil koncentrerad, med bra balans och medellång eftersmak. Serveras med fördel till smörstekt torskrygg och rostade rotfrukter med mangochutney.

Foto: Wicked Wine

Roda Reserva 2012, 349 kr, artnr 73863

Aromatiskt rött vin med mycket markerad bärighet, fattoner, vanilj, koncentrerad stil, elegant med ursprungstypiska toner, lång eftersmak, choklad, kaffe i balanserad stil. Vidunderligt gott till grillade lammkotletter som serveras med slungad potatis och stekt paprika.

Foto: Vinguiden
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons