Annons
X
Annons
X

Ekeroth: Inget jag är stolt över

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth tar timeout efter det uppmärksammade rasistbråket.

– Det som hände är inget jag är stolt över, säger han till TT.

LÄS MER:
SD-toppar beväpnade sig med järnrör

Av TT

SE HELA INTERVJUN: "VERKAR TUFFARE ÄN MAN ÄR"

Nya filmklipp som Expressen publicerade i dag visar hur SD-männen Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling beväpnar sig med järnrör efter att de varit i bråk med en kraftigt berusad man. När de hör polissirener återvänder de till scenen för bråket. Där förklarar de för poliserna som stannat vid den gravt berusade mannen att han hotat dem. Filmen visar också hur Kent Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en parkerad bil. Kvinnan hade reagerat på hur Ekeroth filmat henne med mobilkameran.

I en intervju med TT förklarar Kent Ekeroth hur han ser på den ödesdigra kvällen och sin politiska framtid.

– Det som hände den där kvällen borde inte ha hänt. Jag skulle ha lämnat den situationen, säger Ekeroth till TT.

Annons
X

LÄS ÄVEN:
SDU: ”Det var fel att peta Erik Almqvist”

– Det som hände är inget jag är stolt över, det är något som jag skäms över.

Kent Ekeroth berättar också att han filmade för att ha bevis i fall ord skulle stå mot ord i fall något hände dem. Efteråt redigerade han filmen och skickade utvalda delar till Åkesson för att visa att Almqvist inte sparkade mot någon person, utan mot en burk.

– Det har varit en väldigt utsatt position för många av oss, säger han.

De orden Almqvist använder ”blatte-lover”, ”hora” och ”babbe”. Är det ord du själv kan använda?

– Nej, det är inga ord jag använder och det är därför jag inte använde dem heller trots en sådan situation.

LÄS MER:
#Dethärärmittland: Hashtag på trendlista

Var det nödvändigt att knuffa in kvinnan i bilen?

– Hon försökte ta min mobiltelefon. Jag reagerade med att putta bort henne, men jag tycker inte att putten var så väldigt hård. Jag borde ha vänt mig om och gått, säger Ekeroth, som anser att han ”avlägsnade kvinnan med minsta möjliga kraft”.

Var ditt uppträdande lämpligt för en rättspolitisk talesman i riksdagen?

– Nej, som jag varit inne på tidigare, så var det ett totalt onödigt beteende och jag borde lämnat mycket mycket tidigare än vad jag gjorde. Jag ångrar väldigt mycket att jag framstår som så provocerande. När jag ser på det i efterhand så förstår jag att det ser väldigt illa ut, säger Ekeroth.

Ekeroth förklarar att han plockade upp järnröret för att han kände sig hotad av den berusade personen som uppgett sig vara grovt kriminell.

LÄS MER:
Statsvetare: ”Fulast det han kallar tjejen”

På väg bort från bråket tar de tre Sverigedemokraterna upp järn- eller aluminiumrör.

– Vi vet inte i fall de följer efter oss och vi undrar vad som kommer att hända. Jag håller bara röret några sekunder och sedan släpper jag det. Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara, säger Ekeroth.

– Skulle det varit i dag hade jag gjort ett annat val. Jag hade fortsatt springa ifrån honom.

Vad hade du tänkt göra med järnröret?

– Antagligen skulle jag inte ha gjort någonting. Jag höll det bara några sekunder och sedan sprang jag iväg. Ibland försöker man agera lite tuffare än vad man är när man är i pressade situationer.

Skulle du kunna slå med ett järnrör mot en människa?

– Nej, det är det jag inte tror. Det var därför jag höll i det några sekunder och beslöt att vi springer i stället, säger Ekeroth.

Hans time-out innebär att han inte ska framföra partiets åsikter i rättspolitiska frågor. Han vill inte gå in på om han tror att han kan fortsätta som rättspolitisk talesperson efter time-outen eller om han kan sitta kvar i riksdagen.

”Kent Ekeroth har på eget initiativ i samråd med partiledningen beslutat att tills vidare ta timeout från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Orsaken är den uppkomna situationen som gör att utsikterna för Kent Ekeroth att företräda partiet på ett bra sätt för tillfället är mycket begränsade”, skriver Sverigedemokraternas press- och kommunikationsansvarige Martin Kinnunen i ett mejl till TT.

Ekeroths samtliga engagemang inom ramen ” för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan”, skriver SD. Hur det därefter blir är oklart.

LÄS MER:
SD-toppar beväpnade sig med järnrör

LÄS ÄVEN:
SD-topp sa blatte-lover och hora – avgår

SD-toppar tog till järnrör – se klippet

TV: Ekeroth knuffar ung kvinna

Se filmen som fick Almqvist att avgå:

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X