Annons

Ekelund: ”Ett hån att skylla Malmös våld på fattigdom”

Polisens kriminaltekniker tar hand om en tomhylsa innanför avspärrningarna efter en skottlossning på Jöns Risbergsgatan i Malmö.
Polisens kriminaltekniker tar hand om en tomhylsa innanför avspärrningarna efter en skottlossning på Jöns Risbergsgatan i Malmö. Foto: TT

De kallhamrade morden på unga människor i Malmö går inte att förklara enkom med droger och fattigdom. Våldet bottnar också i något annat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson deltog på måndagskvällen i SVT:s Aktuellt då de sände från Ystadsgatan på Möllan i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Illdådet på Sergels väg i Malmö för drygt två månader sedan när den unga läkaren Karolin Hakim sköts till döds var droppen, som det brukar heta, för många. Men för malmöborna har det varit många ”droppar” genom åren och nu senast, lördagen den 9 november, var det dags igen, en ren avrättning av en 15-åring på öppen gata vid det alltid lika livliga Möllevångstorget.

Mordvågorna har avlöst varandra med jämna mellanrum och trots politikers och polischefers försäkringar om att allt ska bli bättre tycks ingenting bli det, åtminstone inte när det gäller det grova våldet i Malmö. Stundtals har Malmö stuckit ut i Nordeuropa med mordtal inte långt efter vissa städer i Albanien.

Annons
Annons
Annons