Annons

Tommy Olofsson:Ekelöfs själsnöd – mer än bara modershat

Johan Cullbergs porträtt av Gunnar Ekelöf innehåller många kända fakta, men även en del nytt. Roten till Ekelöfs själsbesvär beror, enligt psykiatriprofessorn, inte på bristande moderskärlek, utan i själva verket på en komplicerad relation till fadern.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Psykiatriprofessorn Johan Cullberg har på senare år unnat sig tid att vädra sina litterära intressen. Han har skrivit en utmärkt bok om Fröding, fokuserad på hans alkoholism och tillkortakommanden i kontakten med kvinnor. Därefter skrev han en bok om Strindbergs och Dagermans ”skaparkriser”. Nu har han tagit itu med Gunnar Ekelöf i en volym med titeln En diktares kompost (Natur & Kultur, 207 s).

Enligt min mening håller boken om Ekelöf inte samma höga klass som Cullbergs båda föregående, detta av två skäl: dels har Cullberg inte så mycket nytt att komma med – utöver vad som är bekant genom Ekelöf själv eller genom hans levnadstecknare – och dels borde Cullbergs omtolkning av Ekelöfs modershat ha gjorts ännu tydligare, alternativt modifierats något. Det är ingen biografi Cullberg har skrivit, utan en patografi, i samma genre som böckerna om i ena fallet Fröding och i det andra Strindberg och Dagerman.

Annons
Annons
Annons