Annons
X
Annons
X

Ek hoppas teknik ska lösa tuffa miljömål

I morgon inleds FN:s klimatförhandlingar i Qatars huvudstad Doha. Mest akut är gapet mellan världsledarnas löften och vad som faktiskt krävs för att förhindra en klimatkatastrof, menar miljöminister Lena Ek (C). Ändå är hon hoppfull– och sätter tilltron till ny teknik.

[object Object]
Miljöminister Lena Ek (C) är hoppfull inför klimatmötet och sätter tilltron till ny teknik. Foto: INGVAR KARMHED

Säkerhetspolitiska risker, översvämningar, stormar, sjukdomar. Miljöminister Lena Ek målar upp vad som komma kan om Världsbankens farhågor slår in och vi får en temperaturhöjning på fyra grader.

Hon säger att tvågradersmålet ligger fast. Något alternativ finns egentligen inte:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Situationen är allvarlig, men inte ödesbestämd. Det går fortfarande att göra saker så att vi inte hamnar på fyra grader.

  Annons
  X

  Kampen mot ozonhålet, menar Ek, var en träningsmatch. Den vi går nu är tuffare –om än inte omöjlig.

  – Det var likadant då: en kamp mellan de som trodde på forskningen och de som inte trodde på forskningen.

  För Lena Ek, som om en vecka åker till Qatars huvudstad Doha för att leda den svenska delegationen, går matchen på flera fronter. Mot motsträviga allianskolleger, mot trilskandes EU-länder och – inte minst –mot världens alla ledare som ska försöka enas om en väg framåt.

  Viktigast blir att få till en andra åtagandeperiod av Kyotoprotokollet samt att bygga en arbetsplan för det nya globala klimatavtal man hoppas ska träda i kraft 2020.

  Kritiker på hemmaplan menar att Ek åker till förhandlingarna med försvagat mandat; den svenska klimatpolitiken haltar och regeringen skjuter ansvaret ifrån sig.

  S, MP och V tycker till exempel att Sverige bör ta ställning för att EU till 2020 ska minska utsläppen med 30 procent i stället för utlovade 20 procent. Ett krav som Lena Ek säger att hon redan jobbar för.

  Hur hårt driver du det?

  – Jättehårt. I alla miljörådsmöten. Vi har pekat på att det är ekonomiskt bättre och egentligen inte skulle medföra några utgifter.

  Hur ser du på möjligheterna att få igenom ett mål på 30 procent?

  – Fler och fler inser att det är nödvändigt och att det skulle gå bra. Problemet är främst Polen, som spärrar det.

  När Kyotoprotokollets första åtagandeperiod avslutas vid årsskiftet kommer Sverige att ha ett överskott av utsläppsrätter, så kallade AAU:er. Oppositionen vill att de annulleras för att inte andra länder – där klimat- arbetet varit eftersatt – ska kunna köpa sig ur sitt globala åtagande.

  Är du redo att skriva av Sveriges överskott av AAU:er?

  – I en förhandling behåller man några kort. Man vet med sig själv att man är redo att saka dem, men man lägger dem inte, säger Lena Ek och poängterar att ståndpunkten hon intagit –men inte vill förtydliga –bottnar i ”förhandlingstekniska skäl”.

  En annan aktuell fråga är det som kallas ”mekanismen för ren utveckling”, CDM. Genom den kan länder anslutna till Kyotoprotokollet investera i fattigare länder och på så vis tillgodoräkna sig utsläppsminskningarna som sina egna.

  Här menar kritikerna att rika länder köper sig fria genom att genomföra projekt där kostnaden är lägre.

  Förstår du kritiken att vi ”köper oss fria” från klimatskulden?

  – Nej, det gör jag inte. Jag tycker att det är ett väldigt egoistiskt västerländskt perspektiv. CDM:er är just nu det största tekniköverförande verktyg vi har. Från de fattiga ländernas sida vill de ha mer.

  Från 2020 har världens rikare länder lovat att stötta de fattigare med 100 miljarder dollar årligen till klimatomställningen. Trots att man i nuläget inte är nära att uppnå de nivåerna väljer Sverige att halvera sitt bidrag i nästa års budget: från 1 till 0,5 miljard kronor 2013.

  Lena Ek vill inte svara på hur det känns att åka till klimatförhandlingarna med hälften så mycket pengar som tidigare. I stället pekar hon på att många biståndsprojekt har ”dubbelvärde”: klimat och fattigdomsbekämpning.

  Dock tillstår hon att hon som centerpartist egentligen har högre ambitioner.

  Tror du att vi kommer att klara 100 miljarder dollar till 2020?

  – Jag tror att det blir tufft.

  Vad får det för konsekvenser?

  – Det är klart att det är jobbigt för de fattiga länderna. Samtidigt måste vi använda de pengar vi har på ett smart sätt.

  För Lena Ek ligger lösningen till stor del inom forskningen och industrin:

  – Det finns så otroligt mycket teknik som hjälper oss på vägen. Teknik som gör att jag tror att vi faktiskt kan skapa bättre livsvillkor för den fattiga världen och samtidigt komma till rätta med klimatförändringen.

  Frågor och svar om klimatmötet i Doha

  Vad är viktigast att uppnå i Doha?
  • En andra åtagandeperiod av Kyotoprotokollet.
  Kyotoprotokollet binder 37 i-länder till minskade utsläpp med 5 procent 2008–2012, jämfört med 1990 års nivå. Sverige vill att en ny period stäcker sig till 2020.

  • Ett nytt globalt klimatavtal.
  Målet är att ett nytt avtal ska vara färdigförhandlat 2015 och träda i kraft 2020. En ny överenskommelse ska enligt plan omfatta alla länder – 195 parter.

  Varför hålls mötet i Doha?
  Ordförandeskapet är ambulerande. Årets möte leds av Abdullah bin Hamad Al-Attiyah, som bland annat varit energi- och industriminister i Qatar samt vd för Qatar Petroleum.

  Vilka företräder Sverige?
  Den svenska delegationen omfattar 43 personer. Första veckan företräds Sverige av chefsförhandlare Anna Lindstedt. Andra veckan leds delegationen av Lena Ek.

  Annons
  Annons
  X

  Miljöminister Lena Ek (C) är hoppfull inför klimatmötet och sätter tilltron till ny teknik.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X