Recension

Ninas resaEinhorns skräckfyllda resa ger läsaren ett uppdrag

Publicerad
Annons

Det förfärliga med denna bok är dess blotta existens, att den behövs, eftersom de händelser den skildrar verkligen har inträffat. Det förflutna kommer vi européer aldrig ifrån trots allt välmenande tal om att förlåta och gå vidare. Vi är ju alla del av en och samma lekamen, säger Seneca. Lidanden som tillfogas en individ och ett folk drabbar följaktligen alla individer och alla folk.
Utan att riktigt vara medvetna om det, lever vi nu i det vakuum som miljoner och åter miljoner ryssar, centraleuropéer och judar lämnade efter sig när de försvann i Gulag och sovjetiska massgravar eller i tyska förintelseläger. Vi försöker fylla detta tomrum med en lavin av ständigt nya ting och dämpa (den berättigade) skräcken för oss själva genom att i accelererande tempo uppfinna och tillfredsställa ständigt nya behov. Men det bästa, det förnuftigaste och verksammaste sättet att handskas med vårt förflutna är att betrakta det, ofta och ingående.
Lena Einhorn,
känd dokumentärfilmare, har tidigare skrivit ”Handelsresande i liv”, en lysande, bred skildring av Gillel Storchs försök att rädda judar undan Förintelsen (Prisma 1999).

Hennes andra bok, Ninas resa, är inte lika vittfamnande, den handlar först och främst om en stor judisk familjs undergång, Lena Einhorns egen, och om två av dess medlemmars, Nina Rajmics, sedermera Einhorn, och hennes bror Rudolfs mirakulösa räddning. Miraklet har syskonen till stor del åstadkommit själva, men god uppfostran, en beslutsam moder, hjälp från några anständiga människor och en nådig försyn gjorde resten.
Boken är en växelsång för två röster. Den ena är Ninas, i form av korta men många citat från olika intervjuer hennes dotter hann göra med henne, den andra rösten är Lena Einhorns egen. Texten är fast, stram och enkel, med strikt kronologi och översiktlig konstruktion. Och nästan omöjlig att läsa, eftersom den handlar om något för människan så fullständigt omöjligt att acceptera, nämligen hoppets bedräglighet; flera
hundratusen judars fåfänga hopp om att få leva sin tid ut och dö en värdig död.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons