Ehrenberg debuterar som fantasyförfattare

Han är journalist och författare, men också företagare med ständigt nya projekt på gång. Han har beskrivits som en röd Stenbeck och anklagats för att sätta konkurser i system. Nyligen gavs Johan Ehrenbergs reportage Könsbytet ut på nytt och nästa vecka debuterar han som fantasyförfattare.

Publicerad
Johan Ehrenberg hittar nya sidor hos sig själv genom att våga prova. På sitt lantställe har han upptäckt att han kan timra hus och förra året byggde han en jordkällare där.

Johan Ehrenberg hittar nya sidor hos sig själv genom att våga prova. På sitt lantställe har han upptäckt att han kan timra hus och förra året byggde han en jordkällare där.

Annons

Höger in från stora vägen, höger vid bondgården, höger före den handmålade stugskylten och du ser honom på vänster sida. Johan Ehrenberg kommer ner för trappstegen till sitt sommartorp. Det är hyfsat ansenligt i sin storlek och tomten är lite herrgårdsliknande i faluröd miniatyr med sina flygelmotsvarigheter i flera bodar och uthus. Nästa sommar är storhusets tillbyggnad klar. Han timrar och snickrar allt själv.
– När vi köpte den här kåken för tio år sedan visste jag inte att jag var händig, men det är fascinerande vad man lär sig om sig själv under livet om man bara vågar pröva. Kolla växthuset till exempel. Min dotter ville bygga ett och det blev ju jättefint. Typiskt för vuxna är annars att säga ”testa att göra något litet först”, men vad gör det om man misslyckas?

Hans röst är något hes efter att ha prövats hårt under gårdagskvällens sångtävling med grannarna (”man vill ju inte förlora”), men det försvinner vartefter han engagerar sig i samtalet. Och engagemang finns det gott om. Under mer än trettio år har hans ansikte synts i alla möjliga sammanhang och i olika roller. Journalist, författare, företagare, debattör, redaktör och nu senast förläggare.
Redan för ett år sedan började Johan Ehrenberg med planerna på ett förlag för science fiction/fantasy-litteratur. Tillsammans med författaren Kristoffer Leandoer och ägarna av Science Fiction-bokhandeln i Gamla stan, Maths Claesson och Jörgen Forsberg, lanserade de förlaget Onsdag i februari. Den 17 augusti debuterar Ehrenberg själv där som fantasyförfattare med boken Aileme – en roman om gudarnas fall.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons