”Ehecutbrottet var tyvärr väntat”

Den ökande spridningen av ehec är en direkt följd av dagens industrialiserade livsmedelskedja. Myndigheterna gör alldeles för lite för att skydda konsumenterna mot de farliga bakterierna. Det säger SvD:s Henrik Ennart som kartlagt hotet i boken Döden i grytan, skriven tillsammans med Mats-Eric Nilsson.

SvD
Publicerad
Själva ehec-bakterien, fotograferad med elektronmikroskop. Bilden är från  Helmholtz Centre for Infection Research i tyska Brunswick.

Själva ehec-bakterien, fotograferad med elektronmikroskop. Bilden är från Helmholtz Centre for Infection Research i tyska Brunswick.

Foto: REUTERS
Annons

Är du förvånad över utbrottet?

– Nej, tyvärr inte. USA har sedan 1990-talet skakats av flera mycket allvarliga utbrott av ehec. Det finns några gemensamma drag i de flesta utbrotten. För det första är källan till bakterierna nötboskap som föds upp tätt och intensivt på fröbaserat kraftfoder. Kraftfodret påverkar surhetsgraden i komagen på ett sätt som är gynnsamt för bakterierna. Djuren visar själva inga sjukdomstecken men studier har visat att andelen giftiga bakterier minskar dramatiskt när djuren går på bete. I början var utbrotten oftast knutna till köttprodukter, exempelvis hamburgare, men nu för tiden kan spridningen lika gärna ske via grönsaker.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons