Annons
X
Annons
X

Egypten väntar på nya protester

I Egypten har regimkritiker kallat till nya stora protester efter fredagsbönen. Regeringen hotar med ”beslutsamma åtgärder” och grep under natten minst 20 oppositionsledare från Muslimska brödraskapet.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)

Stärkta av den folkliga revolutionen i Tunisien tänker unga egyptier för fjärde dagen i rad utmana regimen och kräva president Hosni Mubaraks avgång. Egyptens inrikesdepartement hotade på torsdagen med ”beslutsamma åtgärder” mot de aktivister som planerar nya demonstrationer under fredagen.

De får sällskap av förre IAEA-chefen Mohamed ElBaradei som på torsdagen återvände till hemlandet från Wien.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är en avgörande tid i Egypten. Jag har kommit för att delta tillsammans med det egyptiska folket, sade ElBaradei vid ankomsten till flygplatsen i Kairo, där han välkomnades av en skara anhängare.

  Annons
  X

  Landets största oppositionsrörelse Muslimska brödraskapet manar för första gången sina medlemmar att delta i protesterna och sluta upp i fredagens demonstrationer, efter att tidigare ha intagit en försiktig hållning.

  Under natten gjorde egyptiska säkerhetsstyrkor razzior och grep minst 20 ledare inom den förbjudna islamistiska oppositionsgruppen, tillsammans med andra medlemmar. Det uppger deras advokat.

  – Det är svårt att säga hur många. Skälet är naturligtvis det som väntas ske i morgon, sade advokaten Abdel-Moniem Abdel-Maksoud till Reuters.

  En källa inom säkerhetstjänsten bekräftade att säkerhetsstyrkorna har fått order om tillslag mot brödraskapet under natten.

  Internetanvändare i Kairo rapporterade störningar natten till fredagen. Även sms-trafiken var drabbad.

  En del Kairobor uppgav att de inte hade tillgång till nätet överhuvudtaget medan andra rapporterade att störningarna bara gällde sociala nätverk som Facebook. En chef vid den statliga telekommyndigheten som nyhetsbyrån Reuters kontaktade natten till fredagen ville inte kommentera uppgifterna.

  Sveriges utrikesminister Carl Bildt anser att det är allvarligt om uppgifterna om störningar i internet- och mobiltrafiken är korrekta.

  ”Can this be correct? If so serious”, skrev han på Twitter.

  USA:s president Barack Obama sade på torsdagen att våld inte är svaret på Egyptens politiska kris. Han manade både regeringen och demonstranter att visa återhållsamhet under en Youtube-frågestund om hans tal till kongressen tidigare i veckan.

  Presidenten sade att Egyptens president Hosni Mubarak har varit en mycket hjälpsam allierad, men att Obama själv ofta påpekat att Egypten måste vidta politiska reformer.

  Kairo TT-AFP-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X