Egna låtar kan få Tori Amos att se rött

Tori Amos ser sina sånger som vänner som är med -henne överallt. Det händer att hon grälar med någon av sina kompositioner. –-En del låtar står mig närmare än andra och ibland vaknar jag upp med någon, säger albumaktuella Tori Amos.

Under strecket
Publicerad
Tori Amos nya skiva handlar om terrorism, religion och orange trosor i en salig blandning.

Tori Amos nya skiva handlar om terrorism, religion och orange trosor i en salig blandning.

Annons

Tori Amos, på snabbesök i Stockholm, är på ett strålande humör och skrattar åt en tidningsrubrik om sitt bisarra rykte, bara för att hon ammade en griskulting på en bild till plattan Boys for Pele 1996. Även fotografiet på henne som hårdrocksbrud på debutalbumet Y Kant Tori read, med det röda -håret som står ut åt alla håll, roar henne. Trots att det blev ett fiasko.
Tori Amos, som ständigt jämförs med Kate Bush och Joni Mitchell, slog igenom med sina piano-ballader på albumet Little earthquakes 1992. På ep-n Me and a gun sjöng hon självutlämnande om en våldtäkt.

Redan som fyraåring spelade hon piano i kyrkokören i Maryland, USA. Artist var det givna valet även om hon tvekade när refuseringsbreven haglade från skivbolagen.
–‑De skrev att jag kanske skulle syssla med något annat än musik.
På nya plattan The beekeeper ger hon sig på begreppet terrorism i låten The power of orange knickers, där irländske Damien Rice är gästsångare: ”Can somebody tell me/Who is this terrorist?”
–‑När jag gjorde låten var jag tvungen att konfrontera något som inte var speciellt trevligt. Ibland kan det vara en plåga att vara Tori Amos, särskilt när man måste ta hand om jävliga kontrakt, advokater och annat skit. Alla vill alltid ha något, säger Tori Amos innan hon närmar sig ordet terrorist.
–‑För att göra en lång historia lång så tittade jag på nyheterna och såg folkvalda politiker som missbrukade ordet terrorist. Jag bestämde mig för att sätta på mig ett par orange trosor för att kunna handskas med intrånget i min privata sfär och på samma gång ville jag klä av ordet terrorist. Alla uppfattar ordet på olika sätt och min lilla dotter kallade nyligen en pojke på lekplatsen för terrorist.

Annons
Annons
Annons