Eget rum kan vänta

DYR DRÖM Föräldrar är beredda att offra mycket för att deras barn ska få eget rum. Men barnpsykolog Malin Bergström menar att det är lätt som vuxen att överföra sitt eget behov av en egen sfär till barnen. Det behovet ­kommer på allvar först i 13–14-årsåldern.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Viggo Strömberg, 9 år, Ida Strömberg, 5 år (mitten), ­Klara Strömberg, 7 år, och pudeln ­Lattja, Nacka.
Alla tre syskonen har eget rum. Det Viggo gillar bäst i sitt rum är bokhyllan, Klara tycker om sitt elpiano och Ida är glad över sin himmelssäng.
– Förut delade jag och Viggo rum, det var faktiskt ganska ­jobbigt, säger Klara.
– Om någon vaknade så vaknade alltid den andra också, säger ­Viggo.
– När Viggo är jobbig har jag en regel att han inte får komma in, säger Klara.
Ibland sätter hon upp en skylt ”Knacka först!”
– Det är för att jag vill vara själv, till exempel om jag slår in paket ­eller leker med kompisar.
Klaras drömrum är som en djungel med massor av växter och har en loftsäng. 
– Jag vill också ha djungel, säger lillasyster Ida.

Viggo Strömberg, 9 år, Ida Strömberg, 5 år (mitten), ­Klara Strömberg, 7 år, och pudeln ­Lattja, Nacka. Alla tre syskonen har eget rum. Det Viggo gillar bäst i sitt rum är bokhyllan, Klara tycker om sitt elpiano och Ida är glad över sin himmelssäng. – Förut delade jag och Viggo rum, det var faktiskt ganska ­jobbigt, säger Klara. – Om någon vaknade så vaknade alltid den andra också, säger ­Viggo. – När Viggo är jobbig har jag en regel att han inte får komma in, säger Klara. Ibland sätter hon upp en skylt ”Knacka först!” – Det är för att jag vill vara själv, till exempel om jag slår in paket ­eller leker med kompisar. Klaras drömrum är som en djungel med massor av växter och har en loftsäng. – Jag vill också ha djungel, säger lillasyster Ida.

Foto: TOMAS ONEBORG
Ted Strömqvist, 7 år, och Tim Strömqvist, 13 år, Lidingö.
– Jag skulle inte stå ut med att dela rum med Ted, säger Tim.
– Och jag skulle inte stå ut med Tim, säger Ted.
Teds drömrum är ”fint och snyggt med många grejer och en jättestor legogrej”.
Tim har svårt att önska sig ett drömrum, han tycker att han 
redan har drömrummet.
– Halva rummet är fönster, man kan känna luften komma in. När man sitter vid datorn ser man ut över havet. Det är skönt att sitta och spela och titta ut över vattnet.
Tim har egen dator, tv och Xbox 360 på rummet, Ted har egen tv och Xbox. 
– Fast ingen dator och det vill jag inte ens ha, säger Ted.
Tim tycker det är snyggt när färgskalan går i svart, vitt och grått. Ted gillar mer färg, fast inte lila och rosa.

Ted Strömqvist, 7 år, och Tim Strömqvist, 13 år, Lidingö. – Jag skulle inte stå ut med att dela rum med Ted, säger Tim. – Och jag skulle inte stå ut med Tim, säger Ted. Teds drömrum är ”fint och snyggt med många grejer och en jättestor legogrej”. Tim har svårt att önska sig ett drömrum, han tycker att han redan har drömrummet. – Halva rummet är fönster, man kan känna luften komma in. När man sitter vid datorn ser man ut över havet. Det är skönt att sitta och spela och titta ut över vattnet. Tim har egen dator, tv och Xbox 360 på rummet, Ted har egen tv och Xbox. – Fast ingen dator och det vill jag inte ens ha, säger Ted. Tim tycker det är snyggt när färgskalan går i svart, vitt och grått. Ted gillar mer färg, fast inte lila och rosa.

Foto: TOMAS ONEBORG
Nina Barwary, 9 år, och Sara Barwary, 13 år Solna.
Sara har eget rum, men delade med lillasyster tills hon var 7–8 år.
– Man hade sällskap på natten när man skulle sova. Om man inte kunde sova kunde man ligga och prata, säger Sara.
– Men det är skönt att ha eget rum, om man vill vara själv kan man gå in dit. Man kan dekorera det som man vill. Jag har en skylt där det står ”Saras rum – tillträde förbjudet”, fast det är ingen som följer den.
Familjen Barwary är på Mio möbler och tittar på sängar. De ­letar efter större lägenhet, men än så länge delar Nina rum med sin mamma.
– Det är skönt på kvällarna när man ska sova, men jag har inga egna grejer i rummet. Jag får ha mina leksaker i en garderob. Jag går till garderoben när jag vill vara själv, berättar Nina.
I Ninas drömrum finns ett skrivbord, ett skåp att ha saker i, en ­lagom stor säng och egen dator. Saras drömrum är stort med en stor säng, skrivbord, sminkbord, egen dator och tv.

Nina Barwary, 9 år, och Sara Barwary, 13 år Solna. Sara har eget rum, men delade med lillasyster tills hon var 7–8 år. – Man hade sällskap på natten när man skulle sova. Om man inte kunde sova kunde man ligga och prata, säger Sara. – Men det är skönt att ha eget rum, om man vill vara själv kan man gå in dit. Man kan dekorera det som man vill. Jag har en skylt där det står ”Saras rum – tillträde förbjudet”, fast det är ingen som följer den. Familjen Barwary är på Mio möbler och tittar på sängar. De ­letar efter större lägenhet, men än så länge delar Nina rum med sin mamma. – Det är skönt på kvällarna när man ska sova, men jag har inga egna grejer i rummet. Jag får ha mina leksaker i en garderob. Jag går till garderoben när jag vill vara själv, berättar Nina. I Ninas drömrum finns ett skrivbord, ett skåp att ha saker i, en ­lagom stor säng och egen dator. Saras drömrum är stort med en stor säng, skrivbord, sminkbord, egen dator och tv.

Foto: TOMAS ONEBORG
Vanja Spolin, 11 år.
– Jag har alltid haft eget rum. Det är nog viktigt att ha eget rum när man blir lite äldre, från min ålder ungefär. Då börjar man ta hem kompisar och så där. Jag har en dator på mitt rum, men den delar jag med mamma.
– Jag har skrivit lite regler på min dörr, typ ”Knacka först”, ”Pilla inte på mina saker och om du gör det så lägg tillbaka dem” och ”Gå inte upp i min säng” för jag loftsäng och jag brukar inte bädda. Men jag tror inte att någon följer de reglerna riktigt, i varje fall inte kompisarna.
–I mitt drömrum skulle jag ha ett skrivbord, en vanlig säng och en snygg tapet med växter som slingrar sig upp.

Vanja Spolin, 11 år. – Jag har alltid haft eget rum. Det är nog viktigt att ha eget rum när man blir lite äldre, från min ålder ungefär. Då börjar man ta hem kompisar och så där. Jag har en dator på mitt rum, men den delar jag med mamma. – Jag har skrivit lite regler på min dörr, typ ”Knacka först”, ”Pilla inte på mina saker och om du gör det så lägg tillbaka dem” och ”Gå inte upp i min säng” för jag loftsäng och jag brukar inte bädda. Men jag tror inte att någon följer de reglerna riktigt, i varje fall inte kompisarna. –I mitt drömrum skulle jag ha ett skrivbord, en vanlig säng och en snygg tapet med växter som slingrar sig upp.

Foto: TOMAS ONEBORG
Sewit Seghid (till vänster), 16 år, Tumba. Semhar Selemun (mitten), 17 år, Tumba, Beylul Tekle 17 år, Rissne.
– Jag delar rum med min bror som är 14 år. Det är roligt att ha någon att dela med. När man är ensam har man ingen att prata med på kvällarna. Ibland när man blir rädd på natten är det tryggt att ha min bror där. Vi har försökt dela rummet rakt av och vi kommer ganska bra överens. Jag har tänkt på hur det skulle vara att ha eget rum och jag tror att jag skulle bli rädd på natten, det skulle kännas tomt, ­säger Beylul.
– Jag delade rum med min äldre syster tills jag var 13 år, men nu har jag eget rum. Det är en fördel att kunna vara privat när man har kompisar hemma eller pratar 
i telefon med någon. Jag har försökt sätta upp en skylt där det står ”Knacka först”, fast ingen bryr sig. Men pappa måste knacka och det gör han, säger Sewit.
Hon skulle vilja ha en lila fondvägg i sitt rum, men det går inte eftersom de bor i hyreslägenhet.
Semhar har haft eget rum ­sedan hon var 12 år:
– Det känns skönt, det är frihet.

Sewit Seghid (till vänster), 16 år, Tumba. Semhar Selemun (mitten), 17 år, Tumba, Beylul Tekle 17 år, Rissne. – Jag delar rum med min bror som är 14 år. Det är roligt att ha någon att dela med. När man är ensam har man ingen att prata med på kvällarna. Ibland när man blir rädd på natten är det tryggt att ha min bror där. Vi har försökt dela rummet rakt av och vi kommer ganska bra överens. Jag har tänkt på hur det skulle vara att ha eget rum och jag tror att jag skulle bli rädd på natten, det skulle kännas tomt, ­säger Beylul. – Jag delade rum med min äldre syster tills jag var 13 år, men nu har jag eget rum. Det är en fördel att kunna vara privat när man har kompisar hemma eller pratar i telefon med någon. Jag har försökt sätta upp en skylt där det står ”Knacka först”, fast ingen bryr sig. Men pappa måste knacka och det gör han, säger Sewit. Hon skulle vilja ha en lila fondvägg i sitt rum, men det går inte eftersom de bor i hyreslägenhet. Semhar har haft eget rum ­sedan hon var 12 år: – Det känns skönt, det är frihet.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Svenska föräldrar tycker att det är viktigt att ge barnen egna rum. 97 procent av barnen mellan 10 och 18 år med svensk bakgrund har eget rum. Bland barn med utländsk bakgrund har 64 procent eget rum, enligt SCB.

Barnpsykolog Malin Bergström menar att man inte kan säga att barn universellt har behov av ett eget rum utan att det är ett kulturellt uttryck där vi svenskar i mycket högre grad betonar självständighet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons