Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Som i en dröm Egerbladhs drömspel blir drastisk danspoesi

Koreografen Birgitta Egerbladh och ensemblen på Uppsala stadsteater gör en skruvad och ömsint variant av Strindbergs drömspel. ”Som i en dröm” är dansdikt snarare än dansteater, ett väl orkestrerat och stundtals drastiskt koreograferat kollage av livsinsikter, skriver Anna Ångström.

Crister Olsson, Eli Ingvarsson, Emelie Wallberg och Lindy Larsson (med dragspel) på Uppsala stadsteater. Den 8 april har Birgitta Egerbladh även premiär på ”Bråttom bråttom” på Dramaten.
Crister Olsson, Eli Ingvarsson, Emelie Wallberg och Lindy Larsson (med dragspel) på Uppsala stadsteater. Den 8 april har Birgitta Egerbladh även premiär på ”Bråttom bråttom” på Dramaten. Foto: Micke Sandström
(uppdaterad)
Scenvåren 2017

Som i en dröm

Genre
Dans
Regi
och koreografi: Birgitta Egerbladh
Medverkande
Bianca Cruzeiro, Åsa Forsblad Morisse, Eli Ingvarsson, Tytte Johnsson, Lindy Larsson, Bashkim Neziraj, Crister Olsson, Mikaela Ramel, Logi Tulinius, Emelie Wallberg.
Var
Uppsala stadsteater

Dramaturg: Marie Persson Hedenius. Scenografi, kostym: Katrin Brännström.

Som en guden Indras dotter svävar Åsa Forsblad Morisse i rött över scenen i en Magritte-vacker tablå. Där nere är människobarnen trötta i olika tonarter – en kör av vardagsrutiner på repeat: vakna, kaffe, kolla mobilen, stressa...

Och nog kan man även se koreografen Birgitta Egerbladhs förlösande arbete med ensemblen på Uppsala stadsteater som en Strindbergsk idé om att – i drömspelets form – lyssna på människan. Hennes eviga klagan, längtan, drömmar, ensamhet och tillkortakommanden. ”Som i en dröm” är dansdikt snarare än dansteater, ett väl orkestrerat och stundtals drastiskt koreograferat kollage av livsinsikter silade genom fragment av dramatik lånad från Titanen själv samt Lugn, Lorca, Norén, Shakespeare och Tjechov men även från sånger och poesi.

Det är en stort anlagd uppsättning, två och en halv timme med tio skådespelare som utgör en grupp av karaktärsfulla individer. Scenen är avskalad, så när som på lite möbler och rekvisita, musiken först minimalistisk som för att understryka upprepningar och tics plockade ur en bekant samtid där vi bänglar omkring likt alienerade Jacques Tati-figurer. Även minnena, tillvarons replipunkter, fladdrar flyktigt i takt med händernas nervösa gester i luften.

Annons
X
Bashkim Neziraj och Lindy Larsson möts i en het duett till cha-cha-cha. Foto: Micke Sandström

Här blandas och krockas friskt ur både musikens och texternas värld, ändå blir det inte spretigt utan ömsint, vemodigt och roligt. Man kan njuta av Crister Olssons och Tytte Johnssons diktion, eller överraskas när ett helt musikalnummer växer ur Officerens väntan på Victoria. En trevande soff-tätatät med Eli Ingvarsson och Emelie Wallberg övergår i ett Ibsenskt dockhem, där Lindy Larssons fumlige Torvald behandlar Bianca Cruzeiros livsglada Nora som en skör porslinsdocka – en av många träffsäkra duetter.

Likväl är den här sortens koncept lite riskfyllt; fina sekvenser glider snabbt förbi. Men här fängslar ensemblen även direkt efter paus i en scen som hämtad från dansteaterns drottning Pina Bausch. Aftonklänningar och finkostymer möts i en cha-cha-cha, fast med absurd skruv. Ingen elegans i synkroniserade led utan små dramer, som när Logi Tulinius kavaljer gör bort sig medan Bashkim Neziraj och långe Larsson får till en het svängom. Kvinnokollektivets vredesutbrott är också härligt, med kroppsekvilibristen Wallberg i full spinn.

Livet går i cirkel, men vad gör väl det när man får uppleva ett lyckligt möte mellan modiga skådespelare och en lyhörd koreograf/regissör.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Crister Olsson, Eli Ingvarsson, Emelie Wallberg och Lindy Larsson (med dragspel) på Uppsala stadsteater. Den 8 april har Birgitta Egerbladh även premiär på ”Bråttom bråttom” på Dramaten.

  Foto: Micke Sandström Bild 1 av 2

  Bashkim Neziraj och Lindy Larsson möts i en het duett till cha-cha-cha.

  Foto: Micke Sandström Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X