”Egen mat är en del av försvarsförmågan”

Det behövs tydliga politiska åtgärder för att säkra tillgång till svenska livsmedel vid en krissituation, skriver artikelförfattarna.
Det behövs tydliga politiska åtgärder för att säkra tillgång till svenska livsmedel vid en krissituation, skriver artikelförfattarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige har blivit mindre självförsörjande när det gäller bränsle och mat. I en krissituation krävs att vi upprätthåller en pålitlig produktion av livsmedel inom landets gränser. Det skriver Helena Jonsson, LRF, och Sven Lindgren, Civilförsvarsförbundet.

Under strecket
Publicerad

Helena Jonsson och Sven Lindgren

Foto: Johanna Norin och Anders J Andersson
Annons

Om Sverige hamnar i en längre kris blir det svårt att försörja befolkningen med mat och bränsle. ­Ungefär hälften av den mat vi äter i Sverige är importerad. Stängs våra importvägar måste vi kunna ha en egen livsmedelsproduktion men idag saknar vårt land den beredskapen. Ordet självförsörjning förknippas av många med en förlegad regleringsekonomi. Men faktum är att begreppet, vad man än kallar det, är dagsaktuellt.

Vi lever i en orolig värld. Under hösten har vi sett hur desperata människor flyr från krig och fattigdom. Vi har reagerat med chock och oro efter nya terrorhandlingar samt följt klimatförhandlingarna i Paris. Samtidigt som det blir allt mer angeläget att kunna försörja Sveriges befolkning har vår försörjningsberedskap minskat.

Annons
Annons
Annons