Recension

Tegnérs gömställeEfterrätterna kommer först

Husmanskost i tillpiffad version bådar gott. Men huvudrätterna är rätt lagom. I stället är det efterrätterna som tjusar smaklökarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Strindberg börjar bli för Stockholm vad Kafka är för Prag. Det går snart inte att undvika honom var man än rör sig i stan. Restaurangen Tegnérs Gömställe skyltar med att man håller till i ”Strindbergs kvarter” och presenterar en boksida av Strindberg direkt i entrén.
Skulle då Strindberg ha uppskattat det här stället, som koketterar med hans namn? Det lär vi aldrig få veta. Men de flesta av rätterna baseras på en gammal, svensk mattradition, om än med moderna inslag, så Strindberg skulle nog inte känna sig bortkommen.
Bland förrätterna finns en utmärkt löjrom som serveras förutsägbart med rödlök, crème fraiche och västerbottenost.
Ett litet utropstecken svarar den lilla citronvåfflan för, som blir ett utmärkt, om än ganska neutralt, inslag i en rätt som annars testar smaklökarnas gränser.
Sillbrickan med fyra sorters sill utmärker sig inte alls utan är precis vad den förväntas vara.

Så långt finns det inget att hetsa upp sig över. Men när huvudrätten kommer in hittar vi en favorit i en välstekt renmedaljong som samsas på tallriken med en kryddig renkorv, tranbär och en ljuvlig kantarellsås.
I botten ligger dock en potatiskaka som fått ett helt saltkar över sig och därmed fördärvar en annars utmärkt upplevelse.
Den simmiga skärgårdsgrytan som hämtar styrka i fänkål och en krondillsmajonäs är bra.
Vid ett av våra besök har menyn decimerats på grund av restaurangens julbord. Det innebär framför allt att efterrätterna reducerats till en enda. Vilket är synd. För efterrätterna är faktiskt en paradgren på Tegnérs Gömställe.
En tiramisù med svensk touche till exempel. Där savoiardibiskvier och amaretto fått ge vika för den intressanta och imponerande kombinationen punsch och pepparkaka. Eller ett somrigt saftkalas i form av en tårta på kola- och polkagrismousse som serveras med passionsfruktssås. Ljuvligt och friskt.

Annons
Annons
Annons