Perfect Guide

Gabriella Kvarnlöf: Efterlyses – hyfs på lägenhetsvisningar!

SPG:s krönikör Gabriella Kvarnlöf om märkliga beteenden på lägenhetsvisningar.

– JÄTTELÅG AVGIFT, STABIL FÖRENING, UNDERBART LÄGE! skriker den välpolerade mäklaren från lägenhetens hall. Han ler krampaktigt och jag ser att hans tinningar blänker av svett. I sin hand håller han intresselista och penna med företagslogga. Jag låter honom kidnappa min hjärna en stund och rapa superlativ. Som så många andra söndagar den här våren är jag och min sambo på visning. Det är första gången vi ska köpa bostadsrätt och en helt ny värld har öppnats – och jag är ärligt talat rätt chockad. Vad är det som gör människor helt galna i jakten på det perfekta boendet?

Annons

Åsögatan, Södermalm. En kvinna med stort entourage, alla med take away-koppar i högsta hugg, höjer rösten mot mäklaren. De är synnerligen upprörda över att han inte har koll på exakt hur många gånger trägolvet slipats sen 1908, året då huset uppfördes. ”Det är ditt jobb att veta det!” fräser nån. Lägenheten är ett dödsbo och innan de lämnar lägenheten påpekar de att mäklaren borde ha haft med sig ett skohorn och att de därför nu tänker använda den avlidna ägarens.

Nästa lägenhet, denna gång i Midsommarkransen. Jag är mitt uppe i att tjuvlyssna nära fönstret hur väl man hör motorvägen några kvarter bort då jag hör tunga andetag bredvid mig. Något mjukt drar sig sakta längs mitt ben. En hund. Någon har tagit med sig sin hund på visningen? Går vidare in i köket där ett litet barn står och river för glatta livet i en kökslåda med plastpåsar. När barnet öppnar ett skåp med kastruller säger vi tack och hej till mäklaren och går.

Kungsholmstorg, Kungsholmen. En kvinna med lätt tysk brytning slår, och då menar jag SLÅR, hårt med näven i samtliga väggar i hela lägenheten. Förskräckt ser jag en liten inbuktning efter slaget i en av vardagsrummets väggar. Okej att man vill vara noggrann, men är inte detta att ta i? Det trodde jag tills hon började lyfta på alla mattor och flytta runt maten i kylskåpet för att se hur djupt det är.

På måndagar ringer de, alla desperata mäklare – en, två, tre gånger. Har 10 röstmeddelanden att lyssna av och klockan är inte ens 12. Får trisslotter av mamma på posten, skrapar dem snabbt och håller naivt tummarna att vi ska vinna lite extra pengar så jag slipper viga varenda jävla söndag åt att samsas med en grupp galningar på jakt efter ”underbara insynsskyddade balkonger”, ”charmiga sekelskiftespärlor med öppen planlösning” och ”välplanerade tvåor med härlig puls runt knuten”.

Visningen i helgen tar ändå priset. Är på ett soligt Södermalm och stegar in i mitt potentiella sovrum. Ser en kille ligga i sängen. Jag stelnar till och blir först rädd att jag stört honom. En sekund senare studsar jag tillbaka till verkligheten och undrar vad fan som sker? En spekulant har alltså helt sonika lagt sig ner och dragit täcket över sig. Han ser skamsen ut när jag sakta backar ut ur rummet. Vad händer nästa gång? Ska jag gå in i ett badrum där någon tar sig en dusch? Sitter på toa? Stapplar ut i solskenet på Bondegatan och beger mig hemåt för att skrapa mer trisslotter.

Till Toppen