Annons
X
Annons
X
Vin & Mat
Recension

Un poco Efterlängtad italienare

Lyxitalienaren Un poco är den italienska krog som Stockholm har saknat. Rustika men eleganta smaker serveras i en stilfull och ändå hemtrevlig miljö. Krogguiden går gärna tillbaka.

Restaurang Un poco på Karlavägen.
Restaurang Un poco på Karlavägen. Foto: TOMAS ONEBORG

Un poco

Typ
Övrig
Kontakt
Tel: 08-611 02 69. Öppet: Ons–lör 17–24 och tis 17–22. Varmrätter: 145-285 kr.

Betyg: 5 av 6

Det är tredje gången på bara några år som Krogguiden besöker Karlavägens lyxitalienare. Ägarbyten gjorde att Divino blev Doc som sedan blev Un poco. Oavsett ägare eller inredning har det hela tiden handlat om eleganta italienska smaker. Un poco-versionen har en mer rustik meny och uppläggningarna är rakare och mindre duttiga.

De nuvarande ägarna är Sebastian Ingrosso och Axwell – Alex Hedfors – från före detta Swedish House Mafia och deras kompis Elias Karroum, som också driver Beirut café. Interiören med ädelträpaneler på väggarna och fåtöljsköna stolar andas New York-italienare – ett steg i helt rätt riktning i förhållande till maten. Det är också en strid ström av gäster, vilket inte var fallet under Doc-eran, då lokalen – fantastisk mat till trots – ofta ekade tom.

Förrätten oxtartar serveras på ett skifferblock och är en härlig palett av smaker med len karljohansvampkräm, salt kapris och krispig lök. Den tryffelvinägrettsmakande tonfisken Tonno alla griglia är en fullträff medan charkbrickan inte lever upp till förväntningarna.

Annons
X

Servicen pendlar mellan superengagerad och väldigt påpasslig till lite rörig. Ena gången får vi fantastisk guidning av rätter och dryck medan det vid ett annat besök är mer ojämnt i hur väl maten presenteras – mycket för att servitörerna skiftar vid bordet. Detta trots att stället inte är så stort. Just denna förvirring kanske också är förklaringen till att det missas saker på notan. Vid vårt ena besök påtalas att sittningen är två timmar redan vid bokning. Väl på plats är restaurangen inte fullsatt, ändå påminns vi om tidsgränsen efter två timmar vilket känns lite oflexibelt, när det finns hela 17 lediga platser.

Åter till maten: Maccheroni tartufo bland pastarätterna är krämiga makaroner med smak av citrus, tryffel och gräslök. Drömgott. Den tapenadpanerade torsken bland huvudrätterna, secondi, är tillagad till perfektion där tillbehören höjer den fina råvaran. Till secondi finns tillbehör, contorni, att välja som på en traditionell italiensk krog. Vi gillar valfriheten, men det gör att notan lätt drar iväg i pris.

**Vid efterrätterna **är vi så nöjda att vi delar. Något tam i smakerna är den klassiska tiramisun medan sockerkakan med saltkola och hallon är en liten smakknock.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi trivs på Un poco, det är elegant, men inte stelt och maten håller en nivå som få italienska kök i Stockholm. Nu hoppas vi att Swedish House Mafia behåller stället och finslipar på de små missarna. Stockholm behöver en bra italienare.

  Annons
  Annons
  X

  Restaurang Un poco på Karlavägen.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X