Annons
X
Annons
X

Minister vädjar till kommuner

I Sverige finns just nu över 500 barn som väntar på någonstans att bo. Två tredjedelar av landets kommuner vill inte ta emot ensamkommande unga asylsökande.

(uppdaterad)

ENDAST EN TREDJEDEL TAR EMOT ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN

Migrationsverket har inte lyckats teckna avtal med 187 av Sveriges 290 kommuner. Och varje vecka anländer 50–60 nya unga, även om de flesta har eget boende hos släktingar eller vänner.

Bara hittills i år har runt 1800 kommit till Sverige utan föräldrar eller andra vuxna anhöriga – de flesta från blodiga krigshärdar som Irak, Somalia och Afghanistan.

Dessutom blir fördelningen över landet ojämn. Vissa kommuner får fler minderåriga som söker asyl, som Sigtuna kommun med Arlanda flygplats och Malmö vid Öresundsbron.

Annons
X

Malmös socialkommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), har under flera månader signalerat att man behöver hjälp.

– Våra transitboenden är överfulla. Vi har in i det längsta försökt expandera inom kommunen. I somras hade vi tre boenden och nu har vi sex stycken. Det blev för trångt, barnen for illa.

Migrationsverket kontaktar ständigt landets kommuner för att få dem att teckna avtal om mottagande.

–Över 500 barn sitter i tillfälliga transitboenden i väntan på att få komma till någon kommun, säger Ronnie Magnusson, ansvarig för frågan på Migrationsverket.

De motargument Migrationsverket möter från kommuner som säger nej är främst av två slag:

–De huvudsakliga är att man inte anser att man har den kunskap som krävs eller att man säger att man har fullt upp med att ta hand om sina vanliga invånare, alltså dem man redan har, säger Ronnie Magnusson.

Migrationsminister Tobias Billström (M) anser att fler svenska kommuner nu måste hjälpa till.

–Jag är beredd att ta upp samtal med kommunerna på nytt. Jag vill även uppmana samtliga att höra av sig till sina kommunpolitiker och ställa frågan om de tecknat avtal med Migrationsverket, säger han.

I Stockholm stad reagerar ansvariga för flyktingmottagande med förvåning på händelserna i Skåne. Kommunen har idag 81 platser för ensamkommande unga som inte har några anhöriga att bo hos. Totalt finns numera fem kommunala boenden utspridda i staden, efter att ett nytt boende i förrgår invigdes på Södermalm.

Anette Necander, enhetschef på Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen, har inte noterat några protester från grannarna.

–Än så länge har vi inte fått några reaktioner alls. Lokalerna vi använder har haft annan social verksamhet tidigare. Stockholm är en storstad, det är annorlunda än Vellinge. Folk här är vana vid att se människor av olika nationaliteter.

Anette Necander ser dessutom ett ”mycket stort stöd” för mottagandet från ansvarige politikern, socialborgarrådet Ulf Kristersson (M). Han bekräftar stödet:

–Politiskt är det mycket starkt. Förutom att vi har en uppgift att fylla så har vi alltmer börjat se att det här är ungdomar som har resurser med sig, säger han.

–Med respekt för att det finns ungdomar som har allvarliga problem så har vi snarare tenderat att överdriva problembilderna, gjort offer av människor. Detta är människor som snabbt kan stå på egna ben.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X