Annons
Fördjupning

Efter terrorn: ”Sverige kan lära av Frankrikes misstag”

Parisbor samlades utanför konsertlokalen Bataclan den 13 november för att högtidlighålla minnet av de 130 människor som för två år sedan mördades i terrorattacken i den franska huvudstaden.
Parisbor samlades utanför konsertlokalen Bataclan den 13 november för att högtidlighålla minnet av de 130 människor som för två år sedan mördades i terrorattacken i den franska huvudstaden. Foto: Carl-Johan Söder/TT, Francois Mori/TT

SVT-journalisten Christian Catomeris granskar i en ny bok hur Frankrike mår efter terrordåden i Paris. Tvåårigt undantagstillstånd, upptrappad krigföring och burkiniförbud. Landet förändrades i grunden, säger han.

Under strecket
Publicerad

Emmanuel och Brigitte Macron framförde den 13 november 2017 sina kondoleanser till anhöriga till dem som miste livet vid terrorattacken i Paris 2015.

Foto: Etienne Laurent/TTBild 1 av 2

Christian Catomeris är dubbelt aktuell med böcker: dels den nya ”Efter attentaten” om terrorattackerna i Frankrikes, dels en redigerad nyutgåva av ”Det ohyggliga arvet”, om hur Sverige behandlat ”främlingen” genom historien.

Foto: Carl-Johan Söder/TTBild 2 av 2

Det har gått två år sedan en grupp radikala islamister genomförde ett samordnat terrorattentat med skottlossningar och explosioner i Paris och förorten Saint Denis. 130 personer dog och 350 skadades, majoriteten i konsertlokalen Bataclan. Fransmännen hade skjutningen på Charlie Hebdo-redaktionen färsk i minnet, men nu riktades attacken mot en civil allmänhet. Bara ett halvår senare skedde det igen: en lastbil körde rakt in i en folksamling i Nice.

I sin nya reportagebok ”Efter attentaten” har SVT-journalisten Christian Catomeris intervjuat offer, politiker, släktingar till terrorister och många andra berörda. Fram träder bilden av ett land som förändrats i grunden.

Annons
Annons
Annons