Efter stormen blir Frisk blåst

Att bära på ett förargelseväckande beteende som domare är ingen bra egenskap. Det som hände på Camp Nou i onsdags kväll kan betyda slutet på Anders Frisks internationella toppkarriär.

Under strecket
Publicerad
Anders Frisk ger Chelseas Didier Drogba rött kort och får Londonklubben att se rött efter förlustmatchen.

Anders Frisk ger Chelseas Didier Drogba rött kort och får Londonklubben att se rött efter förlustmatchen.

Annons

Fifa får svårt att blunda för att det är alltför många aktörer – publik, spelare och ledare – som stör sig något fruktansvärt på rättskiparen från Mölndal. Bägaren kan ha runnit över.
När ”Terror-Tommy” handgripligen, och sedan AIK:s Krister Nordin, Hammarbys Patrik Andersson och Johan Andersson muntligen under 90-talet på olika sätt klev över gränsen i sin rosenrasande ilska mot Frisk blev de bestraffade.
Deras kritiska röster kunde avfärdas med motiveringen att Frisk redan då var vår bäst meriterade internationelle domare.
Men sedan dess har många vitt skilda potentater sällat sig till skaran missnöjda.
Halmstads BK:s Emil Jensen, MFF-ordföranden Bengt Madsen, Ruud van Nistelrooy, Romafansen, Valencias tränare Claudio Ranieri och nu senast José Mourinho bara för att nämna de fall som fått stor internationell uppmärksamhet.

Frisk är säkert tekniskt sett en bra domare, även om jag redan för fem år sedan ansåg att Peter Fröjdfeldt, Eskilstuna, med sin gedigna idrottsaktiva bakgrund var bättre skickad att leda täta matcher i allsvenskan.
Där Fröjdfeldt låter sitt bollsinne tala och för en öppen dialog med spelarna framstår Frisk som en slags välansad robot med pipa i mun.
Hans tränade leende är skevt som en skedad hockeyklubba.
Eftersom domarsysslan till säkert hälften handlar om psykologi räcker det inte med ett perfekt yttre.
En ordningsman med betoning på första stavelsen blir förr eller senare avslöjad i ett bollspel där det handlar om att visa äkta känslor och ta och ge.
Jag tror att det är den bistra sanningen som håller på att hinna i kapp Frisk som ändå ansträngt sig maximalt för att ändra stil.

Annons
Annons
Annons