X
Annons
X

"Viktigt att fler lär sig första hjälpen"

Under juli månad drunknade 23 personer i Sverige och flera fall har rapporterats under augusti. En fyraårig pojke räddades i sista stund i förra veckan med hjälp av hjärt- och lungräddning – men alldeles för få vet hur man ska agera när olyckan är framme, anser sjukvårdare och räddningspersonal.

Livboj vid Vättern i Jönköping.
Livboj vid Vättern i Jönköping. Foto: Anders Wiklund/TT

**De senaste veckornas värme **har fått fler att besöka stranden för sommarens sista bad. Fler människor vid badstränder och i simbassänger har också inneburit fler drunkningar den senaste tiden.

För ett par dagar sedan drunknade en man och hans dotter vid Haväng i Skåne. Mannen var vid liv när han påträffades men avled senare.

Förra söndagen var en fyraårig pojke nära att drunkna i bassängen på Parken Zoo i Eskilstuna. Tack vare ett snabbt ingripande började pojken att andas igen efter drygt en minuts hjärt- och lungräddning. Men långtifrån alla vet hur man ska göra.

Annons
X

Att snabbt påbörja hjärt- och lungräddning, HLR, är avgörande om en människa med plötsligt hjärtstillestånd ska överleva. Trots det uppger fyra av tio vuxna att de inte kan första hjälpen, enligt en undersökning från Svenska Livräddningssällskapet och Trygg-Hansa.

– Det är tyvärr för många som inte vet vad man ska göra, säger Sixten Lindblom, anestesisjuksköterska på ambulansen i Göteborg.

Han berättar att han ofta kommer till olycksplatser där skadade eller livslösa personer hade haft bättre förutsättningar att klara sig om hjärt- och lungräddning påbörjats i tid.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV VALET 2018 – veckans viktigaste fördjupningar och granskningar

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Chansen för personen att överleva ökar drastiskt om personen får hjälp med exempelvis hjärtmassage. Om en person legat livlös i tio minuter utan hjälp så är det väldigt svårt för oss att göra något. Därför är det viktigt att fler lär sig att utföra första hjälpen, säger Sixten Lindblom.

  Drunkningar på film framstår ofta som våldsamma och enkla att upptäcka - en människa viftar med armarna och skriker. I verkligheten ser det inte ut så.

  – Människans reflexer säger att vi ska hålla ner armarna och göra allt för att få huvudet ovanför vattenytan. När vi håller upp armarna sjunker vi. Till slut blir man trött och orkar inte mer. Även vuxna drunknar tyst, säger Anders Wernersten, vattensäkerhetsexpert hos Svenska Livräddningssällskapet.

  Under sommaren har det rapporterats om att personer väljer att ta upp telefonen och filma istället för att ingripa vid en olyckshändelse.

  För några veckor sedan drunknade en femårig pojke vid Malteholmsbadet i Hässelby, och enligt rapporter från ambulanspersonal var det ingen av de närvarande som ville delta i sökandet i vattnet - trots att de blev ombedda.

  Linus Lexell, räddningschef i Storstockholms brandförsvar, säger att man måste ha förståelse för att nödsituationer påverkar människor på olika sätt.

  – Alla beter sig olika. Vissa blir fokuserade och agerar snabbt och för andra händer motsatsen. Jag tror inte att det handlar om illvilja och bristande empati utan om olika förmågor, säger Linus Lexell.

  Samtidigt understryker han att alla kan göra något.

  Som räddningschef i Storstockholms brandförsvar tycker Linus Lexell att det är svårt att göra en generell bedömning av människors vilja att hjälpa till, men han önskar att fler lärde sig mer om hur man ska agera i svåra situationer. Han får medhåll från Sixten Lindblom på ambulansen i Göteborg.

  – Det kan handla om väldigt enkla saker, som att påkalla hjälp eller ställa sig och vifta in oss till olycksplatsen. Men tyvärr ser vi idag många som väljer att ta upp sin mobil och filma istället för att ingripa, säger Sixten Lindblom.

  Problemet: De tar risker, är kaxiga och övermodiga | SvD svd.se Olycka – då filmar folk med mobilen | SvD svd.se

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X

  Livboj vid Vättern i Jönköping.

  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X