Annons

Efter ordern om roligare bil – så blev nya Toyotan

Nya Toyota RAV4 har en radikalt annorlunda hållning jämfört med sin föregångare, även om yttermåtten bara skiljer millimeter hit och dit. Syftet är att ge modellen en mer robust framtoning.
Nya Toyota RAV4 har en radikalt annorlunda hållning jämfört med sin föregångare, även om yttermåtten bara skiljer millimeter hit och dit. Syftet är att ge modellen en mer robust framtoning. Foto: Eric Lund/TT

Under vissa perioder har Toyota RAV4 varit världens mest sålda suv. Den nya generationen är kraftigt omarbetad och lockar med flera kloka egenskaper. Frågan är bara hur inbjudande den är som bilupplevelse.

Under strecket
Publicerad

En chosefri och lättarbetad förarmiljö där många vitala funktioner manövreras med tydliga reglage. Pekskärmens menysystem och navigationshjälp känns inte helt modern. Där ligger Toyota efter flera konkurrenter.

Foto: Eric Lund/TT

Digital innerbackspegel kräver tillvänjning, för den ovane blir det lätt lite skeva intryck och nästan åksjukekänsla. Fördelen är att spegeln aldrig skyms av skrymmande last i kupéutrymmet. Den går även att ställa om till vanlig spegelfunktion.

Foto: Eric Lund/TT

Ombonad kan man inte skylla RAV4 för att vara. Läderklädseln i detta topputrustade exemplar känns lite hal och billig. Men byggkvaliteten är god och framstolarna har bra komfort.

Foto: Eric Lund/TT

Fyrhjulsdriften är elektrisk med en elmotor som driver bakaxeln vid behov. Under den enkla terrängkörning som provturen erbjöd tog sig RAV4 fram med ackuratess.

Foto: Eric Lund/TT

Ett bra bagageutrymme som är lättlastat och flexibelt.

Foto: Eric Lund/TT

Ordern kom från högsta ort: inga fler tråkiga bilar. Det kan låta enkelt, men vad menade egentligen Toyotas koncernchef Akio Toyoda när han satte ned foten för några år sedan?

Svaret kan möjligen sökas i nya Toyota RAV4, märkets mellanstora suv-modell. När den första modellen presenterades 1994 var den nyskapande. Dittills hade suvar varit rena terrängbilar, ofta baserade på chassit från en lätt lastbil med komfort och väghållning flera snäpp under vanliga personbilar.

Annons
Annons
Annons