Ur serien ”Artificial tears”.
Ur serien ”Artificial tears”. Foto: Evelyn Bencicova

”Egentligen är det för tidigt för en retrospektiv”

Inom loppet av några korta år har Evelyn Bencicova, 27 blivit en efterfrågad fotograf med uppdragsgivare som Dior, Vogue och Elle samtidigt som hon prisats för sitt konstnärskap. Nu kommer hennes första stora utställning till Fotografiska.

Publicerad

Evelyn Bencicova (född 1992) växte upp i Slovakiens huvudstad Bratislava, studerar konst och medievetenskap i Wien, arbetar i Berlin och delar sin tid mellan de tre städerna när hon inte är ute och reser. Hennes uppdrag för modehus och –tidskrifter tar henne till många platser, nu senast till London och en fotografering för Gucci. Men hon har aldrig besökt Skandinavien. Förrän nu, när hennes utställning ”Merror” (en ordlek på engelskans ”mirror och error”) öppnar på Fotografiska i Stockholm.

– Egentligen är det för tidigt för en retrospektiv och absolut för tidigt för att ge ut en bok. Jag är inte där än, svarar hon på frågan om det inte samtidigt med att ställa samman en utställning som visar såväl äldre fotoserier – och med ”äldre” menas här cirka 2014 – som färskare, även vore dags att ge ut en fotobok.