Annons

Torbjörn Elensky:Efter #metoo kan ingen längre gömma sig

Sigmund Freud hade viljan, och därtill förmågan, att gå på tvärs mot sin egen samtid, menar Torbjörn Elensky.
Sigmund Freud hade viljan, och därtill förmågan, att gå på tvärs mot sin egen samtid, menar Torbjörn Elensky. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Max Halberstadt/IBL

Guds allseende öga har ersatts av allas våra kollektiva argusögon, förmerade och förstärkta genom smarta telefoner och deras appar, skriver Torbjörn Elensky, som fått lust att läsa Sigmund Freud efter alla skandaler.

Under strecket
Publicerad

De senaste skandalerna i kölvattnet av #metoo gav mig lust att läsa om Sigmund Freuds ”Vi vantrivs i kulturen”. Det var en av de där böckerna jag plöjde i sena tonåren, och som betytt mycket för mig, utan att jag någonsin läst om den.

Mitt bestående intryck av Freud, som gör att jag fortfarande känner beundran för honom även om hans teorier skulle vara överspelade, är att han verkligen hade viljan, och därtill förmågan, att gå på tvärs mot sin egen samtid. Han skrev om sexualitet, om våld, lust och dödsdrift, och i denna lilla klassiker specifikt om hur ”kulturmänniskan hade bytt ut en smula lyckomöjlighet mot en smula trygghet”.

Annons
Annons
Annons