X
Annons
X

Efter kriget

MINNESDAG Den 27 januari högtidlighålls minnet av Förintelsens offer. Piotr Zettinger var en av dem som räddades. Här är hans berättelse om återföreningen med modern, en kvinna han inte träffat sedan han fyra och ett halvt år gammal smugglades ut ur Warszawas getto och gömdes undan nazisterna. Det är några veckor efter krigs­slutet.

Det var en vacker vintermorgon, solig och kall. Vi var ute och lekte på gården bakom vårt barnhem, vi sprang, kastade snöboll och gjorde en snögubbe. Den skulle just prydas med en näsa av en halvrutten potatis, när syster Gertruda ropade att jag måste in, för min mor hade kommit till klostret och väntade på mig. Det ville jag inte tro på.

Jag hade inte sett min mor sedan den dagen då jag smugglades ut ur Warszawas getto. Jag var då fyra, nu närmade jag mig sju. Jag började räkna fem, sex, sju. Tre år... Under den tiden hade jag inte pratat med någon om henne eller om min far. Jag förstod mycket väl vad det skulle leda till om jag började berätta om gettot, flykten, mina föräldrar eller nämnde att jag en gång i tiden hade ett annat efternamn, ganska exotiskt, inte som nu, med den vanliga polska ski-ändelsen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X