Annons
X
Annons
X

Efter KI-fallet: Regeringen tillsätter utredning om forskningsetik

Efter det uppmärksammade fallet med KI-kirurgen tillsätter regeringen nu en utredning om forskningsetik och -tillsyn, kan SvD avslöja.

– För mig är det viktigt att nu förebygga att det här inte kan hända igen, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

(uppdaterad)
Macchiarini-skandalen
[object Object]
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: Linus Sundahl-Djerf, AP

Den nya utredning ska se över regelverken och se till att de fungerar. Beskedet kommer efter turerna på Karolinska universitetssjukhuset, KS, och Karolinska institutet, KI, kring den italienska kirurgen Paolo Macchiarini.

– Det är mitt och regerings ansvar att inget faller mellan stolarna och att det finns ett tydligt regelverk. Att det också finns en fungerande tillsyn, så att man inte skjuter ansvaret mellan varandra, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, till SvD.

Hon syftar på de tre patienter som fick sina luftstrupar ersatta med konstgjorda modeller av plast. Två av patienterna dog och en vårdas fortfarande. Efter det har flera myndigheter och experter ansett att det handlat om klinisk forskning på människor, medan KI och KS anser att det var vård. Det är bland annat gränslandet mellan vård och forskning som regeringen nu vill tydliggöra.

Annons
X

Knutsson är dock tydlig med att regeringen inte har i ansvar att utreda det specifika fallet, utan tillsätter en granskning i förebyggande syfte – så att det här inte händer igen.

– Det har ju kommit upp i och med den här skandalen att det varit otydligt om det är sjukvårdens tillsyn eller forskningens tillsyn som ska gälla. Därför är det viktigt att det nu utreds, säger hon.

Utredaren ska också se över tillsynen av forskning och vård, så att ansvaret inte faller mellan stolarna, berättar Hellmark Knutsson.

I dag har universitet och universitetssjukhus enskilt ansvar, inte gemensamt, att utreda fusk och följa regelverket. Det finns möjlighet att vända sig till expertgrupper i Centrala etikprövningsnämnden, men det görs sällan, enligt forskningsministern.

– Därför måste vi se över om det antingen ska bli ett samordnat ansvar mellan myndigheterna, eller om det ska tillsätts en ny tillsynsenhet, oberoende från dessa.

Skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini har föranlett skarp kritik inte bara mot KI och KS utan också den svenska vården. Därför handlar inte utredning enbart om se över regelverket, utan också förtroendet.

– Så att patienter, de som deltar i forskningsprojekt, men också allmänheten i brett, ska känna sig trygga med den svenska vården, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hade skandalen kunnat undvikas, om en sådan här utrednings gjorts tidigare?

– Det är omöjligt att svara på nu, eftersom vi inte vet vad den exakt kommer att ge, men jag och regeringen ser väldigt allvarligt på det som har hänt.

Redan i oktober 2015 tillsatte regeringen en utredning om hur man ska hantera forskningsfusk. Om det behövs kan det bli aktuellt att tillsätta en oberoende instans, som ska utreda forskningsfusk. Den utredningen presenteras i november i år.

Den nya utredningen tillsätts i mars och ska presenteras i mars 2017. Vem utredaren blir är ännu inte beslutat.

Annons

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Foto: Linus Sundahl-Djerf, AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X