”Motion av ringa betydelse för viktminskning”

Dignande julbord, godis och stillasittande under långhelgerna skapar utmaningar för den som inte vill gå upp i vikt. Nyårslöften om ett bättre liv kommer som ett brev på posten när vardagen tar vid.

– Omvälvande miljömässiga förändringar är den viktigaste punkten för att angripa fetma, säger Erik Hemmingsson, forskare på Karolinska Institutet, som går igenom åtgärder för den som vill minska midjemåttet.

Under strecket
Publicerad
Annons

I november skrev SvD om den belgiske professorn Patrice Cani, som under 20 år studerat de omkring 100 000 miljarder olika bakterier som finns i människans tarmsystem. Hans forskarlag har hittat en bakterie, ”Akkermansia muciniphila”, som man tror kan förebygga och stoppa typ 2-diabetes, som orsakas av bland annat kraftig övervikt.

År 2007 upptäckte Canis lag att bakterien var mycket mer förekommande i tarmarna på smala möss än på överviktiga möss. När man så gav överviktiga möss och möss med typ 2-diabetes doser av bakterien minskade de drastiskt i vikt. Möss med redan utvecklad diabetes botades.

Annons
Annons
Annons