Annons

Efter ”helvetet” – Sofie åter i Sveriges farligaste arbete

”Kunskapen om olyckor är inte tillräcklig.” Sofie Holmström återvänder till Sveriges farligaste arbete – som skyddsombud. Lastbilschaufförer fortsätter att toppa statistiken över dödsolyckor i arbetet, trots att överrepresentationen är känd sedan länge.

– Jag bröt bara båda armarna, säger hon om sin ”tursamma” olycka.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Efter olyckan: ”Jag kunde inte göra nånting själv”

Hon har bestämt sig för att inte bli bitter. Att övervinna rädslan. Tänka att hon kommer kunna återvända till jobbet. Och inte gå in i ett mörker, trots att hon haft ont nästan dygnet runt.

Sofie Holmström har själv skadats på arbetstid. Två gånger. En krock och ett otäckt fall. ”Efter fallet sa trafikledaren ’Sofie, du hade faktiskt kunnat slå i huvudet. Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt då’. Så det var ju tur – jag bröt bara båda armarna.”

Foto: Allis Nettréus Bild 1 av 5

På åkeriet där hon är anställd fanns inget skyddsombud innan Sofie Holmström själv valde att axla rollen efter olyckan. ”Kunskapen om olyckor är inte tillräcklig. Det talas helt enkelt inte om vad man som chaufför kan råka ut för.”

Foto: Allis Nettréus Bild 2 av 5

Det klarblå gipset på Sofie Holmströms vänstra arm är en rest från hennes tredje och sista operation efter fallolyckan.

Foto: Allis Nettréus Bild 3 av 5

Trots att sjukskrivningen varit påfrestande både fysiskt och psykiskt har Sofie Holmström varit fast besluten att inte bli bitter. ”Jag kunde inte gå runt och vara ledsen hela tiden, då hade jag ramlat ned på botten totalt.”

Foto: Allis Nettréus Bild 4 av 5

Den 27 december är Sofie Holmströms första arbetsdag efter sjukskrivningen. Hon längtar: ”Det blir min försenade julklapp.”

Foto: Allis Nettréus Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons