Annons

”Efter cirkusen – flytta riksdagsvalet till våren”

Talmannen Andreas Norlén och statsminister Stefan Löfven.
Talmannen Andreas Norlén och statsminister Stefan Löfven. Foto: Lars Pehrson

Ur strikt parlamentarisk synpunkt är det befängt att regeringen Löfven fick rätta sig efter M/KD:s budgetmotion under 2019. För att undvika liknande situationer framöver bör tidpunkten för ordinarie val flyttas, skriver Olof Ruin, professor emeritus i statskunskap.

Under strecket
Publicerad

Den 25 september inträffar årsdagen för inledningen till den parlamentariska cirkus som vi upplevde förra hösten. Den pågick i nästan fyra månader med inte mindre än fyra voteringar i riksdagen om vem som skulle vara statsminister och hade föregåtts av strid i riksdagen om vilka som skulle väljas till talmän. Detta besynnerliga skeende var påverkat av att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen 2010 och därmed ritat om den parlamentariska kartan.

Skeendet aktualiserar två bestämmelser i vår gällande konstitutionella ordning. Den ena går svårligen att förändra men den andra gör det. I dessa dagar påminns vi om värdet av att ha skrivna grundlagar, såsom Sverige alltid haft, när man ser vad som händer i Storbritannien. Länge sågs detta land som ett mönster för parlamentariskt styre. Storbritannien har inte någon skriven grundlag utan man har historiskt förlitat sig enbart på praxis och sedvänja med en monark som någon form av övervakare. För närvarade verkar denna konstitutionella ordning närmast krackelera.

Annons
Annons
Annons