Annons
Foto: Colourbox
Mat & dryck

5 kaffesorter du bör kunna efter cappuccino och latte

Kaffeklassikerna cappuccino och latte känner alla till. Men vet du vad en caffé shakerato och en caffé romano är?

Här får du svaret – allt för att du ska kunna briljera för vännerna på vinterns middagar och mingel.

Vi svenskar är fullkomligt galna i kaffe. Och allt fler av oss gillar att lära oss mer, och få koll på olika bönor, lyxiga kaffemaskiner och de lite mer ovanliga kaffedryckerna.

Här listar vi fem kaffedrycker du borde ha koll på ­– och testa såklart:

Shakerato

En Caffé Shakerato är en espresso blandad med socker som man skakar med is i en shaker. Perfekt framför brasan i vinter!

Moccaccino eller Mocha

undefined

En chokladsmakande latte, kan det bli mysigare? Den här drycken innehåller lika delar espresso, varm choklad och ångad mjölk. Man kan också lägga ned en chokladbit i den varma espresson och servera med vispgrädde för extra lyx.

Underbar att dricka efter skidturen eller vinterpromenaden.

Hitta din favorit bland De’Longhis kaffemaskiner här

Romano

Det här är en espresso med citronsmak. Antingen kan man lägga en skiva citron direkt i koppen, eller så droppar man i lite citronsaft. Lite mer avancerat är att gnida citronskalet på insidan av koppen innan du häller i drycken. Snyggt är också att lägga en liten bit spiralformat citronskal i koppen.

Låt en Romano skapa lite välbehövlig variation under kommande glöggmingel.

Ristretto

undefined

Här har vi att göra med en espresso i destillat. Ristretton är mindre och mer intensiv i smaken än en vanlig espresso – den består nämligen bara av halva mängden vatten. Ristretto betyder just begränsad.

Nu när de mörka morgnarna är här – ta denna till denna hjälp. Drick den i ett svep och få fart på dagen!

BonBon

undefined
Foto: Colourbox

Den här söta drycken består av två ingredienser – kaffe och kondenserad mjölk. Servera den med fördel i glas – de två komponenterna kommer nämligen att lägga sig snyggt i olika lager. Börja med kaffet, fortsätt med den kondenserade mjölken. Då delas lagren på ett snyggt sätt, så att drycken även blir en fröjd för ögat.

Den här drycken är som en liten karamell och passar bra efter en lite lättare middag.

Vill du briljera ännu mer på vännerna i vinter?

Servera din kaffedryck nygjord från den nya kaffemaskinen Primadonna Elite från det italienska varumärket De’Longhi. På bara några sekunder skapar du ditt unika kaffe, helt efter tycke och smak. Du kan enkelt justera smaken, aromen, temperaturen och mängden kaffe.

Det smartaste av allt?

Tack vare avancerad teknik kan du nu styra hela processen med De’Longhis tillhörande app. Där kan du också spara dina val så att det blir enkelt att välja dina favoritinställningar igen.

Primadonna Elite kan styras via en app.
Primadonna Elite kan styras via en app. Foto: De’Longhi

Oavsett om du vill ha en varm kaffedryck eller iskaffe kan du skapa det i maskinen tack vare ny teknologi. Och vill du ha en kaffe med ett perfekt mjölkskum behöver du inte leta längre. Kaffemaskinen har det så kallade LatteCrema-systemet inbyggt som blandar rätt mängd luft, mjölk och ånga för att ge mjukt och kompakt mjölkskum som håller länge. Latte Crema-systemet har automatisk rengöring, vilket gör det lätt att hålla mjölkkannan fräsch och fri från bakterier.

Den dubbla väggen i mjölkkannan har utformats för att bibehålla mjölkens idealiska temperaturen längre. Kannan kan förvaras i kylskåpet för att hålla mjölken färsk när den inte används.

Läs mer om Primadonna Elite och alla smarta funktioner här

Annons
X

Till Toppen