Annons
X
Annons
X

Efter brunkolsaffären – nu väntar internstrid i MP

Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand är kritisk till Vattenfalls förslag att sälja den tyska brunkolen. MP-toppen Carl Schlyter förbereder en aktiv motkampanj. Samtidigt säger Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiska talesperson, att det inte är möjligt att ställa klimatkrav i den här processen.

Vattenfall säljer tyska brunkolen
Miljöpartiets Maria Wetterstrand och Lise Nordin.
Miljöpartiets Maria Wetterstrand och Lise Nordin. Foto: Maja Suslin/TT & Fredrik Hjerling

Maria Wetterstrand håller med miljöorganisationer som menar att Vattenfalls affär är allvarlig för klimatet.

– Det är ett dumt beslut. Men jag tycker det är Socialdemokraterna man ska vara förbannad på. Det är det partiet som hindrar det här. Socialdemokraterna har hindrat att driva Vattenfall ansvarsfullt i alla år som jag har arbetat med dem, säger hon.

Har du förståelse för dem som tycker att Miljöpartiet sviker sina löften?

Annons
X

– Jag tycker man ska lägga sin energi på att påverka Socialdemokraterna. Miljöpartiet vill redan styra Vattenfall till att avveckla kolet.

Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd och tidigare europaparlamentariker för Miljöpartiet, meddelar att han ska dra igång en egen granskning med syftet att stoppa Vattenfalls brunkolsaffär.

– Nu ska vi analysera hur vi på bästa sätt hittar svagheter i budet och bevisa att det faktiskt inte är affärsmässigt och inte i linje med ägardirektivet. Det är det jag ska ägna tiden åt nu, säger han till Dagens Industri.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men partiets officiella hållning är att det stödjer den granskning som regeringen gör av budet.

  – Miljöpartiet önskar att vi kunde ställa klimatkrav i den här processen, men det är inte möjligt i dag, säger Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin till SvD och fortsätter:

  – Ägardirektivet sätter ramarna för regeringens handlingsutrymme. Vi kan inte stoppa affären på klimatmässiga grunder.

  Mikael Damberg vill inte ta den här frågan till riksdagen, hur ser du på det?

  – Vi vill att kolet stannar i marken. Genom att den avvecklas istället för att säljas. Men det som kvarstår är den affärsmässiga bedömningen som görs av regeringen.

  På dig låter det som ni har gett upp?

  – Det finns ingen möjlighet för regeringen att säga nej om den affärsmässiga bedömningen säger okej. Jag tror att våra väljare och medlemmar känner sig trygga i var Miljöpartiet står. Jag hoppas att det finns förståelse för det svåra parlamentariska läget.

  Hur påverkar affären Miljöpartiets trovärdighet i klimatpolitiken?

  – Regeringen har ansvar för de politiska beslut som ligger inom regeringens ram. Såsom en klimatlag i Sverige. Brunkolet är framförallt en fråga för tyska politiker.

  Vattenfalls brunkolsverksamhet handlar om utsläpp som per år är högre än hela Sveriges utsläpp.

  Kan Miljöpartiets sitta i en regering som tar ett sådant beslut?

  – Det här handlar inte om att Miljöparitet inte gör allt vi kan för klimatet. Det finns många viktiga klimatfrågor. Användningen av kol i Europa styrs framförallt av EU:s utsläppssystem och klimatpolitiken.

  I Dagens industri i förra veckan sa även partiprofilen Karin Svensson Smith att Miljöpartiet måste stoppa affären.

  – Om det inte finns någon gräns för vad vi går med på kommer vi inte respekteras av någon, sade Svensson Smith som är ordförande för riksdagens trafikutskott och ledamot i partistyrelsen.

  När SvD Näringsliv söker henne säger hon att kommentaren var en allmän kommentar som inte specifikt handlade om Vattenfall.

  Frågan är laddad och med största sannolikhet kommer det bli en intern strid när partiets samlas för kongress i mitten av maj.

  Miljö- och klimatminister Åsa Romson avböjer att kommentera Carl Schlyters initiativ. Hon sitter under dagen på ett flygplan till New York för att delta i signeringsceremonin av det internationella klimatavtalet som slöts i Paris. Där lovade världens länder att gemensamt minska sina utsläpp för att tillsammans hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, med sikte på en och en halv grad.

  Annons

  Miljöpartiets Maria Wetterstrand och Lise Nordin.

  Foto: Maja Suslin/TT & Fredrik Hjerling Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X