MulanEfter alla kontroverser – Mulan är riktigt bra

Liu Yifei spelar Mulan.
Liu Yifei spelar Mulan. Foto: Disney+

Nya ”Mulan” håller mer än en armlängds avstånd till de vanliga Disneytricksen – här finns varken musikalnummer eller förlösande flabb. Dessutom tillför den faktiskt något genuint nytt till originalet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Gong Li som krigarhäxan Xianniang.

Gong Li som krigarhäxan Xianniang.

Foto: Disney+
Annons

Av alla mer eller mindre sömniga ”live action”-filmer som Disney pumpat ut har omtolkningen av ”Mulan” varit den överlägset mest kontroversiella. Först valde Disney att spela in delar av filmen i Xinjiang-provinsen, ökänd för sitt brutala förtryck av muslimska minoriteter. Sedan gick huvudrollsinnehavaren Yifei Liu ut och stöttade den hårdföra Hongkong-polisen under förra höstens oroligheter, och som grädde på moset tackades flera av den kinesiska statens propagandaorgan i eftertexterna – mer än en fingervisning om hur viktig den jättelika kinesiska biomarknaden är för Disney.

Ja, och så pandemin förstås, som gjort att premiärdatumet flyttats och flyttats och flyttats tills man slutligen gav upp biografplanerna och bestämde sig för att släppa filmen direkt till den egna strömningstjänsten Disney+ – i USA fick man betala 30 dollar extra för att få se filmen redan i september, i Sverige ingår den i kostnaden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons