Annons

Carl Rudbeck:Efter Alexander blev Indien en del av världen

Alexander den store i Indien. Illustration i ”Kungarnas bok” (Shahnameh) i ett manuskript från 1700-talet.
Alexander den store i Indien. Illustration i ”Kungarnas bok” (Shahnameh) i ett manuskript från 1700-talet. Foto: British Library Board

Alexander den stores fälttåg till Indien avfärdas som en bagatell i källor på sanskrit. I boken ”The Greek experience of India” menar Richard Stoneman att även om de grekiska avtrycken på den indiska kulturen är magra så var Indien efter fälttåget inte längre en annan värld. 

Under strecket
Publicerad

”Jag ville, jag vore i Indialand / och India vore sig själv / med pärlor till grus och rubiner till sand.” Så skaldade Gustaf Fröding och gjorde då Indien till ett slags projektionsyta för sina drömmar om ett exotiskt land där allting var om inte guld och gröna skogar så åtminstone pärlor och rubiner. Indien hade då redan i ett par tusen år fått tjäna det syftet: att vara drömmen om det annorlunda, lett land med märkliga människor, djur, växter och sedvänjor. 

För ta redan på hur det verkligen förhöll sig var det klokaste att bege dit och titta efter. Sagt och gjort. På våren år 326 f Kr tågade Alexander den store med en armé in i Indien. Under några korta år härskade han över delar av vad som idag är Afghanistan, Pakistan och Indien. Han dog 323 f Kr när han tvingades återvända, mest för att hans soldater var trötta och monsunregnen hade förvandlat stora delar av landet till gyttja. 

Annons
Annons
Annons