Det har gått 51 år sedan Maria Küchen puttrade iväg på utflykt med sin far, fysikläraren Gustav Svensson, i den grå Saab 96:an för att se segelflygplan i Ålleberg. Då var hon fyra år.
Det har gått 51 år sedan Maria Küchen puttrade iväg på utflykt med sin far, fysikläraren Gustav Svensson, i den grå Saab 96:an för att se segelflygplan i Ålleberg. Då var hon fyra år. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Efter 40 år – åter i sin barndoms Saab

Det var en osannolik slump. När SvD:s Jonas Fröberg köpte en pärlgrå gammal Saab visade det sig att bilen tillhört författaren Maria Küchens far – och spelar en viktig roll i hennes nya bok om flyg. Två historier om hängivelse och teknik löpte ihop till en.

Publicerad

Fingerspetsarnas känselceller svepte över den pärlgrå huven. Inne i kupén lyste emblemet av ett propellerplan på bakelitratten. Jag som skrivit en bok om Saabs bilar men aldrig närmat mig flygarvet. För mig hade det bara varit pr-snack för att sälja alltför gamla bilmodeller. Tills nu. Här i det gamla, mekaniska, i allt stål och all bakelit fanns det närvarande.

En vecka tidigare hade jag, en dag precis efter lunch, sett två runda lyktor titta fram ur en suddig annons. En cementgrå Saab 96 från 1962. Jag hade blivit blixtkär i bilen som jag där och då döpte till Lilla Grå.