X
Annons
X
Det har gått 51 år sedan Maria Küchen puttrade iväg på utflykt med sin far, fysikläraren Gustav Svensson, i den grå Saab 96:an för att se segelflygplan i Ålleberg. Då var hon fyra år.
Det har gått 51 år sedan Maria Küchen puttrade iväg på utflykt med sin far, fysikläraren Gustav Svensson, i den grå Saab 96:an för att se segelflygplan i Ålleberg. Då var hon fyra år. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Efter 40 år – åter i sin barndoms Saab

Långläsning

Det var en osannolik slump. När SvD:s Jonas Fröberg köpte en pärlgrå gammal Saab visade det sig att bilen tillhört författaren Maria Küchens far – och spelar en viktig roll i hennes nya bok om flyg. Två historier om hängivelse och teknik löpte ihop till en.

Fingerspetsarnas känselceller svepte över den pärlgrå huven. Inne i kupén lyste emblemet av ett propellerplan på bakelitratten. Jag som skrivit en bok om Saabs bilar men aldrig närmat mig flygarvet. För mig hade det bara varit pr-snack för att sälja alltför gamla bilmodeller. Tills nu. Här i det gamla, mekaniska, i allt stål och all bakelit fanns det närvarande.

En vecka tidigare hade jag, en dag precis efter lunch, sett två runda lyktor titta fram ur en suddig annons. En cementgrå Saab 96 från 1962. Jag hade blivit blixtkär i bilen som jag där och då döpte till Lilla Grå.

Det har gått 51 år sedan Maria Küchen puttrade iväg på utflykt med sin far, fysikläraren Gustav Svensson, i den grå Saab 96:an för att se segelflygplan i Ålleberg. Då var hon fyra år.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 16
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 16

Maria Küchen poserar som treåring 1964 vid Saaben. Utsikt över Hotagen.

Foto: Gustav Svensson Bild 3 av 16
Foto: Saab Bild 4 av 16
Foto: Gustav Svensson Bild 5 av 16
Foto: Gustav Svensson Bild 6 av 16
Foto: Privat Bild 7 av 16
Foto: Saab Bild 8 av 16
Foto: Privat Bild 9 av 16
Foto: Gustav Svensson Bild 10 av 16
Foto: Gustav Svensson Bild 11 av 16
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 12 av 16
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 13 av 16
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 14 av 16
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 15 av 16
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 16 av 16