Annons

Acceleration : diktEffektivt om hur Systemet avhumaniserar anställda

”Acceleration” är Emil Boss andra diktsamling. Här är diktsamlingen i form av en kassakvittorulle.
”Acceleration” är Emil Boss andra diktsamling. Här är diktsamlingen i form av en kassakvittorulle.

”Tar du ansvar för din arbetsglädje?” Från kassaarbetets monotoni till en poetisk kritik av vår kolonisering av tiden. I sin diktsamling bearbetar Emil Boss företagens styrning av såväl kropp som själ genom övervakning och klyschor.

Under strecket
Publicerad

”Acceleration” i bokform.

Bild 1 av 3

Diktsamlingen i form av en kassakvittorulle.

Bild 2 av 3

”Acceleration” är Emil Boss andra diktsamling.

Foto: Eva Bergström Bild 3 av 3

Emil Boss diktsamling ”Acceleration” kommer i två fysiska versioner: en avlång grå bokkloss och en ihoprullad tjock kvittorulle. Den senare är en kommentar till det lönearbete diktsamlingen skildrar, kassaarbetets monotona vardag som butiksbiträde på Systembolaget, medan titeln refererar till det uppskruvade tempo som påläggs oss på arbetsplatsen – den effektivitetshets med profit i sikte som kommit att dominera alltmer på arbetsmarknaden på bekostnad av anställningstrygghet och arbetsmiljöförhållanden.

Diktsamlingen börjar med en rad så kallade spagettidiagram: tecknade kartor över en arbetsplats där den anställdas rörelser kartlagts genom streckade linjer – en metod som företag använder i syfte att eliminera allt som under arbetstiden inte är ”direkt värdeskapande arbete”, vilket exempelvis skulle kunna vara en kafferast, ett toalettbesök eller några minuters samtal med en kollega.

Annons
Annons
Annons