Annons
X
Annons
X

Effektivare privatliv med fabriksfilosofi

INDUSTRIELL INSPIRATION Kan man effektivisera sitt privatliv efter samma metoder som Toyotas främsta återförsäljare använder för att sälja fler bilar? Studenterna Rasmus Fahlander och Karolina Hedén Lind har provat.

Karolina Hedén Lind och Rasmus Fahlander har provat att bli effektivare med hjälp av metoden Lean on Myself. Den gav värdefull kunskap om de själva, men de ser också risker med att ruta in livet för hårt.
Karolina Hedén Lind och Rasmus Fahlander har provat att bli effektivare med hjälp av metoden Lean on Myself. Den gav värdefull kunskap om de själva, men de ser också risker med att ruta in livet för hårt. Foto: KENNY BENGTSSON

STÄNDIG FÖRBÄTTRING DEL 1

Ständig förbättring är ett mantra som knappast gått någon arbetsplats förbi. Men nu tar sig metoderna att effektivisera företag tar sig in i våra privata liv: Projektledaren planerar med fast hand även familjens matvanor. Tidningen Metro tar hjälp av varumärkesstrategers tips för att namnge barn. Första rådet är ”Känn din produkt”, det vill säga vänta tills barnet är fött.

Edwards Demings förbättringshjul från 1950-talet (planera, utför, kontrollera, agera) var tänkt för företag men har på 2000-talet rullat in i människors träning, relationer och barnuppfostran.

Niklas Modig, doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm, har dragit effektiviseringen av privatlivet till sin spets.

Annons
X

Under två år i Japan forskade Niklas Modig om hur Toyotas filosofi kunde appliceras utanför tillverkning. När han kom hem och skulle färdigställa avhandlingen gick det trögt.

–Min professor sa att skrivande handlar om rövtid. Du sitter på din röv och håller käften, det är vad det handlar om. Jag är väldigt intressedriven och energisk och tycker att rövtid är tråkigt. Innan jag skrev ihop min avhandling ville jag testa och förstå ifall de effektiva arbetsmönster som jag identifierat hos Toyota var applicerbara i praktiken. Det enklaste sättet var att börja med mig själv, säger Niklas Modig.

Han utarbetade metoden ”Lean on myself” och delade in sitt liv i tre områden:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  1. Professionellt: arbete, studier, administration.

  2. Privat: mitt hem, me time (tid för sig själv och intressen) you time (tid för familj och vänner).

  3. Personligt: min diet, min sömn, min träning och min hälsa.

  Han visar en powerpointpresentation som med pilar och boxar illustrerar hur man sätter ”bästa flöde”, utvärderar och drar lärdomar. 2011 fick nio studenter på Handelshögskolan prova metoden och till hösten planerar han en ny omgång med andra studenter.

  En av deltagarna var Rasmus Fahlander, 23 år och vd på Freebee. Han överraskades av hur effektiv han kunde bli, men också av hur jobbigt det är att leva inrutat.

  Studenterna fick först utbildning om projektet och genomförde det sedan under en månad. De schemalade vardagarna med morgonrutin, studier, träning, ledig tid, kvällsrutin och sömn.

  Varje dag skulle sex saker göras:

  1. Planera morgondagen.

  2. Notera hur de följt dagens planering.

  3. Registrera alla avvikelser, till exempel ”försov mig 20 minuter”.

  4. Analysera orsaken, till exempel ”satt uppe för sent och tittade på tv-serie”.

  5. Dra lärdomar, till exempel ”jag ska inte titta på tv i sängen”.

  6. Komma på någon idé som gör att jag är bättre i morgon.

  –Det gav positiva insikter om vad man är bra på, men också ganska tunga insikter om dåliga vanor och ineffektiva beteenden, säger Rasmus Fahlander.

  Under projektet studerade Rasmus vid Handelshögskolan och drev sitt företag Freebee parallellt. För att hinna med gick han upp klockan sex och pluggade i tre timmar innan han gick till jobbet. Dessutom tränade han med mål att springa maraton för första gången och göra det under 3:30, vilket han lyckades med.

  –Men det blev för mycket, absolut. En risk med att ruta in livet som vi gjorde i projektet är att man blir som en maskin. Jag tror det är väldigt farligt med folk som blir för strukturerade. De kan disciplinera bort sin magkänsla för vad som känns kul och bra. Det tror jag är jättevanligt på elitskolor som Handels.

  Projektet hjälpte honom att inse att han var glad och entusiastisk när han drev sitt företag, men att enda drivkraften i studierna var att få det klart.

  –Det har resulterat i att jag har gjort uppehåll från Handels. Jag jobbar enbart och det har varit jätteroligt.

  En annan lärdom var att han sparade en kvart varje dag genom något så enkelt som att lägga fram kläder kvällen före istället för att stå och välja när han var hungrig och morgontrött.

  –Jag gillar inte att göra saker på morgonen så jag gjorde om min rutin och rakar mig och dukar fram för frukost på kvällen. Jag blev nästan som en liten gubbe när jag höll på. En rolig sak är att jag lärde mig att koka mitt ägg så att jag fick det precis som jag ville ha det. Niklas tvingade oss att mäta våra rutiner ner på minuten.

  Genom att kartlägga hur han pluggade bäst fick han bättre betyg än tidigare trots att han la mindre tid på studierna. Han ställde sig frågorna: Vad är viktigt? Vad vill jag få ut av den här kursen? När Rasmus läste en statistikkurs valde han till exempel att lägga mer tid på att göra gamla tentor och mindre på att läsa kurslitteratur, det viktiga var att han förstod principerna.

  –Men en sak ska du hålla borta från sånt här och det är dina relationer. Jag vill inte ställa mig frågan: Har jag umgåtts tillräckligt mycket med min flickvän idag? Jag är en ganska emotionell person och du kan inte beräkna människor på samma sätt som en morgonrutin.

  Rasmus berättar om en kompis som gjorde ett försök att även optimera relationer. Han schema- lade ”tid med flickvän”.

  –Det där resulterade i att två flickvänner gjorde slut med honom. De tyckte det var obehagligt, det var som att vara tillsammans med en maskin.

  Nu är det två år sedan Rasmus körde ”Lean on myself” och många av rutinerna har han behållit. Men han har hittat enklare sätt att administrera och nöjer sig idag med att varje kväll svara på ett antal frågor på appen ”Way of life”, bland annat Har jag varit effektiv? Har jag tränat? Har jag tömt min mejlbox?

  Karolina Hedén Lind, 24 år, var också med i projektet och skriver nu på sin kandidatuppsats på Handelshögskolan.

  –Poängen med ”Lean on myself” är att det inte bara handlar om att bli effektiv utan också om att må bra. Man får en rätt bra överblick av sig själv som person. Det är ett sätt att få koll på sin vardag.

  Om hon tidigare kunde planera att sitta i två timmar och läsa fyra kapitel, har hon efter projektet insikt om hur lång tid det faktiskt tar att plugga in fyra kapitel. Analysen gjorde att hon idag vet att hon på vardagar trivs bäst med att gå upp klockan åtta och plugga, men att hon på helgen helst sätter sig på kvällen.

  Hon är fortfarande lika noga med att planera sina dagar, men behöver inte längre utvärdera eftersom hon vet vad hon klarar av. För Karolina är det viktigt att inte planera helgen utan ha utrymme för att umgås med familj eller bara sitta i soffan och slöa.

  –Man får så mycket intryck av vad alla människor runtomkring gör via Twitter och Facebook. På Linkedin kan man kika på allas cv. Jag tror absolut att det gör att man vill prestera mer och mer. Därför är det så viktigt att sätta sig ner och fundera. Kommer jag att må bra av det här?

  Fler artiklar om jakten på ständig förbättring

  Annons
  Annons
  X

  Karolina Hedén Lind och Rasmus Fahlander har provat att bli effektivare med hjälp av metoden Lean on Myself. Den gav värdefull kunskap om de själva, men de ser också risker med att ruta in livet för hårt.

  Foto: KENNY BENGTSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X