Recension

RomarblodEffektiv deckarhistoria om fallet som gjorde Cicero berömd

Under strecket
Publicerad
Annons

Egentligen är det Marcus Tullius Cicero, talare, advokat, statsman, (103-43 f Kr), som vi måste anse som upphovsman till denna detektivroman. Steven Saylor har helt enkelt tagit Ciceros första försvarstal i en mordrättegång (år 80 f Kr) och byggt ut stoffet till en regelrätt whodunnit.

En viss Sextus Roscius från Ameria, en by i Umbrien norr om Rom, stod åtalad för mord på sin far. Åtalet kom till under en period av stor politisk oro. År 82 hade senatspartiets företrädare, Lucius Cornelius Sulla, blivit diktator. Sulla började med att utrensa och låta mörda motståndarna i det så kallade folkpartiet och föra över deras egendomar och förmögenheter till staten och sedan till sina gunstlingar.
Det var proskriptionernas tid. Bland Sullas särskilda favoriter fanns en före detta slav, Chrysogonus (slavnamnet betyder Den Guldfödde), som kommit upp sig i världen och blivit oumbärlig för sin store gynnare. Den åtalades fader som också hette Sextus Roscius hade blivit uppförd på Sullas proskriptionslistor och hade sedan blivit mördad i Rom under mystiska omständigheter. Alla dessa fakta och fler därtill framläggs på ett synnerligen målande sätt i Ciceros tal.
Via Chrysogonus hade Roscius paters lantegendomar förts över till två kusiner till Sextus Roscius filius. Dessa två, Roscius Magnus och Roscius Capito, ville sedan säkra sina nya förmögenheter. I stället för att helt enkelt lönnmörda sin kusin valde de att anklaga honom för mord på sin egen far. Ett enkelt sätt att röja honom ur vägen, trodde de och deras uppdragsgivare, Sullagunstlingen Chrysogonus. Själv kände den store Sulla förmodligen inte till dessa skumraskaffärer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons