Exterminate all the brutesEffektfullt om USA:s hänsynslösa framfart

Från vänster: barnsköterska med ett barn (runt 1850), HE Hayward med barnflicka, slaven Louisa (runt 1858) och Sally Smith med familjens slav Frances (runt 1863).
Från vänster: barnsköterska med ett barn (runt 1850), HE Hayward med barnflicka, slaven Louisa (runt 1858) och Sally Smith med familjens slav Frances (runt 1863). Foto: HBO Nordic

Sven Lindqvists ”Utrota varenda jävel” är förlaga för filmaren Raoul Pecks nya HBO-serie. Den är ambitiös och stundtals svidande vacker – sämre fungerar de dramatiserade delarna.

Publicerad
Arbetslösa män demonstrerar i New York i slutet av maj 1909.

Arbetslösa män demonstrerar i New York i slutet av maj 1909.

Foto: HBO Nordic
Annons

2016 fick Raoul Peck ett bredare genombrott med ”I am not your negro”, en film som gav brännande ögonblicksbilder av författaren James Baldwins tankar om den afroamerikanska historien och vad det innebär att vara svart i dag. Filmen bidrog till ett ökat intresse för Baldwin och den höjde också Pecks stjärna på filmhimlen, vilket också underlättat det senaste projektet.

”Exterminate all the brutes” är en fyra timmar lång miniserie producerad direkt för HBO. Påkostad, med rikt källmaterial och hög ambition. Här varvas arkivbilder med animation och spektakulär grafik, hemmafilmer (både regissörens egna och Eva Brauns) och dramatisering med kända skådespelare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons