Annons
X
Annons
X

”Effekterna av en default har vi aldrig sett”

USA:s finansminister Jack Lew vittnade i kongressen på torsdagen. Han totalsågar de kritiker som menar att staten kan sortera bland sina kostnader och klara sig utan höjt skuldtak.

Finansministern Jack Lew hör till de argaste kritikerna mot det politiska stilleståndet i Washington. Under torsdagen utfrågades han i senatens finanskommitté. Utfrågningen pågick som bäst vid 15.30-tiden svensk tid.

En diskussion om vilka utgifter USA har råd med om landet slår i skuldtaket avfärdas av finansminister Jack Lew. ”Hur kan USA välja mellan att betala pension till krigsveteraner eller betala ut bidragen inom Social Security?”

– Jag tycker att prioritera bland kostnaderna är bara ett annat namn för ”default”, säger Lew i
utfrågningen.

Annons
X

Finansministern säger också att ”nedstängningen av den federala staten har konsekvenser som vi precis börjar förstå”.

Lew säger att det ”är omöjligt att överskatta villken roll USA spelar” i världsekonomin. Det är, säger han, ”utmanande” när utländska finansministrar frågar vad USA håller på med och vad som ska hända med landets budget och skuldtakshöjning.

Han slår också tillbaka mot de republikaner som påstår att Obama inte vill förhandla. Lew insisterar på att Obama faktiskt vill diskutera med kongressen om en lösning på krisen – men inte medan den federala regeringen är nedstängd och hotet om en statsbankrutt hänger över nationen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På frågan om hur mycket skuldtaket bör höjas svarar finansministern att ”det bör höjas så mycket som det är politiskt möjligt”.

  Enligt Lew ”är vi redan på övertid” eftersom finansdepartementet har använt ”extraordinära åtgärder” i bokföringen i flera månader för att undvika att USA slår i nivån för vad landet behöver låna.

  Finansministern beskriver det som ”orättvist” (”unfair”) att de självpåtagna budgetbråken i Washington mellan demokrater och republikaner drabbar äldre invånare i landet, vars betalningar uteblir.

  Han får mothugg av en av de senatorer, Pat Roberts, republikan från Kansas, som står för utfrågningen: 70-80 procent av amerikanerna villinte se en höjning av skuldtaket utan att landet också drar ned på utgifterna, hävdar Roberts.

  Lew har en stressig torsdag, rapporterar Marketwatch som livebloggar från utfrågningen. Han ska strax träffa Storbritanniens finansminister George Osborne och deltar sedan i en arbetsmiddag med G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X