Annons

”Åskbollens” skapare: Därför är stolen svårast att formge

Tre av Eero Aarnios kända stolar i samma bild: till vänster ”Tomato” (1963), till höger ”Pastil” (1967) och i mitten "Åskbollen” (1963). Utställningsvy från Designmuseet i Helsingfors.
Tre av Eero Aarnios kända stolar i samma bild: till vänster ”Tomato” (1963), till höger ”Pastil” (1967) och i mitten "Åskbollen” (1963). Utställningsvy från Designmuseet i Helsingfors. Foto: Paavo Lehtonen/Designmuseet

Årets stora utställning på Designmuseet i Helsingfors är tillägnad den finske formgivaren Eero Aarnio (f 1932) och en karriär som spänner över flera decennier. Hans mest kända verk är ”Åskbollen” (”Ball chair”), den sfäriska fåtöljen som lanserades på Kölnmässan 1966 och som gjorde honom berömd. För SvD Konstlivs Johan Deurell berättar Eero Aarnio om sin designprocess, kärleken till plasten och varför rymdåldersepitetet är lite lustigt.

Under strecket
Publicerad

"Åskbollen” lanserades i vitt, gult, rött och tidstypisk orange.

Foto: Designmuseet

Eero Aarnios döttrar Rea och Marja-Leena i pappas bubbelstolar, (”Bubble chair”), tidigt 1970-tal.

Foto: Designmuseet

Ritning till Aarnios hem i Tontumääki, Espo, 1971.

Foto: Eero Aarnio/Designmuseet

Eero Aarnio sitter i sin ”Pastil chair” i ateljén, 1968.

Foto: Pirkko Aarnio/Designmuseet

Eero Aarnios ”Puppy”, 2005.

Foto: Magis/Designmuseet

**Snart sågs **”Åskbollen” i modereportage, i filmer och på skivomslag, allt medan kopiorna florerade. Idag räknas den till en av 1960-talets designklassiker och som ett stående exempel på rymdålderns estetik. Sedan dess har Aarnio haft en lång och framgångsrik karriär, där ledande designföretag som Alessi, Artek och Magis kan räknas till kunderna.

Hans formgivning skulle kunna beskrivas som organisk till sin form, industriell till sin produktion och emotionell till sin funktion. Oftast med ett stycke humor. I Aarnios värld samsas nämligen ankformade äggklockor med fotpallar som ser ut som abstrakta hundvalpar.

Annons
Annons
Annons