X
Annons
X

”Åskbollens” skapare: Därför är stolen svårast att formge

Årets stora utställning på Designmuseet i Helsingfors är tillägnad den finske formgivaren Eero Aarnio (f 1932) och en karriär som spänner över flera decennier. Hans mest kända verk är ”Åskbollen” (”Ball chair”), den sfäriska fåtöljen som lanserades på Kölnmässan 1966 och som gjorde honom berömd. För SvD Konstlivs Johan Deurell berättar Eero Aarnio om sin designprocess, kärleken till plasten och varför rymdåldersepitetet är lite lustigt.

Läs mer om Konstliv
Tre av Eero Aarnios kända stolar i samma bild: till vänster ”Tomato” (1963), till höger ”Pastil” (1967) och i mitten
Tre av Eero Aarnios kända stolar i samma bild: till vänster ”Tomato” (1963), till höger ”Pastil” (1967) och i mitten "Åskbollen” (1963). Utställningsvy från Designmuseet i Helsingfors. Foto: Paavo Lehtonen/Designmuseet

**Snart sågs **”Åskbollen” i modereportage, i filmer och på skivomslag, allt medan kopiorna florerade. Idag räknas den till en av 1960-talets designklassiker och som ett stående exempel på rymdålderns estetik. Sedan dess har Aarnio haft en lång och framgångsrik karriär, där ledande designföretag som Alessi, Artek och Magis kan räknas till kunderna.

Tre av Eero Aarnios kända stolar i samma bild: till vänster ”Tomato” (1963), till höger ”Pastil” (1967) och i mitten "Åskbollen” (1963). Utställningsvy från Designmuseet i Helsingfors.

Foto: Paavo Lehtonen/Designmuseet Bild 1 av 6

"Åskbollen” lanserades i vitt, gult, rött och tidstypisk orange.

Foto: Designmuseet Bild 2 av 6

Eero Aarnios döttrar Rea och Marja-Leena i pappas bubbelstolar, (”Bubble chair”), tidigt 1970-tal.

Foto: Designmuseet Bild 3 av 6

Ritning till Aarnios hem i Tontumääki, Espo, 1971.

Foto: Eero Aarnio/Designmuseet Bild 4 av 6

Eero Aarnio sitter i sin ”Pastil chair” i ateljén, 1968.

Foto: Pirkko Aarnio/Designmuseet Bild 5 av 6

Eero Aarnios ”Puppy”, 2005.

Foto: Magis/Designmuseet Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X